Ble omtalt som «Norges farligste forbryter» - nå har Trond samlet inn 20 millioner til ungdomsprosjekt

Trond Henriksen har i flere år jobbet for å forebygge at ungdommer kommer skeivt ut i livet. Nå har han samlet inn 20 millioner til et nytt ungdomsprosjekt. – Dette har vært en drøm i fire år som nå blir realisert, sier han.

– I dag er det litt 17. mai, julaften og bursdag på en og samme dag.

Det sier Trond Henriksen under arrangementet som markerer byggestart på et prosjekt han har jobbet lenge med.

Et tidligere godshus på togstasjonen i Halden skal få ny drakt, og huse ungdomsprosjektet Byparken. I bygget skal det bli utlån av sportsutstyr og en sal til blant annet konserter, konferanser og utstillinger. I tillegg skal det lages til et parkområde utenfor.

Anlegget skal drives av ungdom og unge voksne som står i fare for, eller har, droppet ut av skolen.

– Dette skal bli en arena for og til ungdom, sier Henriksen.

Samlet inn 20 millioner

Sentralt i prosjektet står Henriksen. Han har jobbet lenge for å realisere prosjektet, og har samlet inn 20 millioner fra forskjellige støttespillere.

Men veien fram til der han er i dag har vært kronglete. Mange år av Henriksen sitt liv har vært preget av kriminalitet og rus.

For 30 år siden ble Henriksen omtalt som Norges farligste forbryter. Dette skjedde da han hadde vært med på kidnappingen av to personer, blant annet en politimann, i Horten. Han var også med i dokumentaren Store gutter gråter ikke i 1995, som handlet om unge menn i fengsel.

For flere år siden ble han rusfri og startet på nytt. Nå jobber han for å hjelpe ungdommer i sin jobb som miljøarbeider i Halden for Kirkens Bymisjon.

– Det handler om å fange opp de som holder på å falle ut av skolen. Det skjedde med meg da jeg ikke fiksa engelsken og begynte å skulke skolen. Det endte opp med å koste meg 13 år i fengsel og ga mye smerte både for familie og samfunnet, sier Henriksen.

Han trekker frem hva samfunnet kan gjøre for å hjelpe ungdommer som står i fare for å komme skeivt ut.

– Den tredje viktigste grunnen til at ungdom dropper ut av skolen er mangel på voksenkontakt. Vi må sette oss ned og lytte, prate og veilede med åpent sinn og åpne ører. Og prøve å finne ressursen i den enkelte og hjelpe til å gjennomføre drømmene som de har i livet, sier Henriksen.

Skryter av pågangsmotet

Blant støttespillerne til Byparken er Petter Nyquist, kjent fra blant annet TV 2-seriene «Petter Uteligger» og «Petter i fengsel».

– Det er vanvittig rått hva Trond har fått til. Dette har ikke vært et gratis prosjekt - han har skaffet 20 millioner fra både firmaer og privatpersoner, sier Nyquist.

STARTET RIVINGEN: Med et brekkjern i gull begynte Petter Nyquist på rivingen av inventaret i godshuset ved Halden stasjon. Byggingen begynner for fullt i mai.
STARTET RIVINGEN: Med et brekkjern i gull begynte Petter Nyquist på rivingen av inventaret i godshuset ved Halden stasjon. Byggingen begynner for fullt i mai. Foto: Sverre Saabye / TV 2

Han trekker frem at Henriksen har stått på lenge for å få realisert Byparken.

– Han brenner for dette og ser viktigheten av det. Og nå blir dette endelig en realitet. Så jeg tror det er en enormt stor dag for Trond, sier han.

Vil hjelpe unge som sliter

Gjennom jobben som miljøarbeider kan Henriksen bruke sin livserfaring til å hjelpe andre.

– Min kriminalitet har kostet samfunnet over 100 millioner kroner. Det kan jeg aldri betale tilbake, men jeg kan være med å bidra til at unge mennesker ikke tar de samme dumme valgene som meg. Det er moro å få være med på, sier han.

Henriksen håper Byparken at det kan bli en sosial møteplass.

– Dette har vært en drøm i fire år som nå blir realitet. Jeg kjenner at dette er stort, sier Henriksen.

Relatert