Charter-Svein etter koronademonstrasjonen: – Noe av det modigste jeg har gjort

GOD KVELD NORGE (TV 2): Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Svein Østvik brente munnbind foran Stortinget. Lege Kaveh Rashidi håper folk kjenner begrensningene sine og hører på helsemyndighetene.

Det er så mange ting som lukter veldig dårlig i min nese når det gjelder det å være fritt menneske. Man sniker inn ting som gjør at mennesker som har et litt annet syn blir tvunget inn i vaksinepass, for eksempel.

Det sier realityprofil Svein Østvik (59) når God kveld Norge møter ham to dager etter at han brant munnbind i en koronademonstrasjon foran Stortinget.

Han angrer overhodet ikke på at han ble med, selv om stuntet har vakt sterke reaksjoner.

– Jeg er så glad for at jeg dro. Jeg føler vel egentlig at det er en av de modigste handlingene jeg har gjort. Jeg visste det ville komme mye tøff motstand, sier Østvik.

Se hele intervjuet og reaksjoner fra studio i videovinduet øverst.

PÅ BÅLET: Svein Østvik (Charter-Svein) brenner munnbindet sitt under koronaskeptikernes markering utenfor Stortinget lørdag ettermiddag.
Foto: Heiko Junge / NTB
PÅ BÅLET: Svein Østvik (Charter-Svein) brenner munnbindet sitt under koronaskeptikernes markering utenfor Stortinget lørdag ettermiddag. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Heiko Junge

– Ikke et politisk spørsmål

Lege Kaveh Rashidi er sterkt kritisk til gruppen han mener Svein Østvik tilhører.

– Svein sier noe om det som mange i hans miljø er enig med han i, sier Rashidi.

Rashidi mener demonstrasjonene bunner i at personer som deltar ikke kan faktaene sine.

– Dette er ikke et politisk spørsmål, men et vitenskapelig spørsmål. Og hvis man tviler, kan man bli med inn på intensivavdeling og se hvordan ståa er, og hva som skjer når man ikke følger smittevernreglene.

Rashidi presiserer at arbeidet fagorganene gjør ikke er synsing.

Se hele debatten mellom Rashidi, Østvik og forfatter Øyvind Strømmen nederst i saken.

LEGE: Kaveh Rashidi er lege og foredragsholder, blant annet kjent fra programmet Helsekontrollen.
LEGE: Kaveh Rashidi er lege og foredragsholder, blant annet kjent fra programmet Helsekontrollen.

Trenger de strenge tiltakene

– Verken meg, deg eller Svein er gode nok vitenskapsfolk til selv å kunne komme til gode konklusjoner, sier han, og fortsetter:

– Her tror jeg alle må kjenne egne begrensninger, og rett og slett tie litt stille og høre på Folkehelseinstituttet og fagorganene.

Rashidi peker på at selv om alle stemmer skal bli hørt, er det ingen tvil om at det må være sterkt inngripende tiltak mot viruset for å unngå at veldig mange mennesker skal dø.

Flere har reagert sterkt på Østviks deltakelse i koronademonstrasjonen.

– Bare frykt og propaganda

I motsetning til konspirasjonsteoretikerne som benekter at korona eksisterer, er ikke Østvik i tvil om at viruset finnes.

– Det er ikke det at jeg ikke mener det er et alvorlig virus, men det er handlingene rundt det, og restriksjonene. Det har plutselig blitt noe vanvittig annerledes enn tidligere ting. Det er veldig mye frykt, mener han.

– Men hvordan tror du ting ville sett ut om vi ikke hadde hatt smitteverntiltakene?

– Det bare dukker opp nye tall hele tiden, det går opp i begynnelsen, så roer det seg. Bare se på Sverige. Hvorfor har det ikke vært tall tidligere, hvorfor forandrer de hele tiden på ting, spør han.

– Nå er en hastevaksine eneste måten å behandle på. Før var det medisiner, vitaminer, immunforsvar, det var viktig å tenke preventivt. Nå er det helt borte, og det er bare frykt, tall og propaganda, mener Østvik.

DEMONSTRASJON: Lørdag ble det arrangert koronademonstrasjon foran Stortinget. Charter-Svein var en av deltakerne som blant annet brant munnbind. Foto: Silje Holtan Enghaug / TV 2
DEMONSTRASJON: Lørdag ble det arrangert koronademonstrasjon foran Stortinget. Charter-Svein var en av deltakerne som blant annet brant munnbind. Foto: Silje Holtan Enghaug / TV 2

Skal ikke ha vaksine

Svein Østvik nekter selv å bruke munnbind, også der det er påbudt. Han er i tillegg helt klar på at han ikke skal la seg vaksineres.

– Nei, nei, er du spinnvill! Aldri i livet!

– Er du ikke redd for å få korona?

– Nei, jeg lever i nuet. Du kan ikke gå rundt og tenke på hvordan livet kan bli. Skjer det så skjer det, så får jeg deale med det da, sier Østvik.

Sprer seg på internett

Samtidig med at det arrangeres demonstrasjoner verden over, øker også omfanget av konspirasjonsteorier.

Oppfatninger innad i konspirasjonsmiljøer er gjerne at viruset ikke eksisterer, at pandemien er planlagt og at det er mørke krefter som står bak.

Forfatter Øyvind Strømmen skriver for øyeblikket bok om konspirasjonsteorier.

Han sier man kan diskutere om hvorvidt konspirasjonsmiljøet i Norge er omfattende.

– Man ser at det i Norge har dukket opp et par hundre mennesker på demonstrasjoner. I andre land har det dukket opp betydelig flere, for eksempel i Danmark, Nederland og Tyskland, sier han.

Han sier at dette er noe som sprer seg på internett, der alt fra de som har innvendinger mot tiltakene deltar, og ut i et mer konspirasjonsteoretisk landskap.

Strømmen er ikke i tvil om at konspirasjonsteorier er farlige både på individnivå og samfunnsnivå.

– De avsporer debatter. I stedet for at man har en seriøs politisk debatt om tiltakene, får man debatter som er preget av tøv og non-sense, sier Strømmen.

Han legger til:

– Det gjør det vanskeligere for folk som er bekymret for at tiltakene er for omfattende, å engasjere seg i debatten.

Relatert