Brant munnbind på bålet i protest

En gruppe mennesker samlet seg lørdag utenfor Stortinget for å demonstrere mot koronatiltak. – De stenger ned og raserer samfunnet, sier en frustrert demonstrant.

Lørdag ettermiddag samlet flere personer seg utenfor Stortinget for å demonstrere blant annet mot koronatiltak.

Blant budskapene man kunne se på t-skjorter og plakater var «Størst av alt er ytringsfriheten», «No one has the right to obey», «Klem en venn» og «Media=fake».

Demonstranter utenfor Stortinget.
Demonstranter utenfor Stortinget. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

De som holdt appell under demonstrasjonen uttalte blant annet at pandemien er en bløff, at det norske folk er hjernevasket og at bruk av munnbind er brudd på menneskerettighetene.

Etter hvert begynte flere demonstranter å brenne munnbind i bålpanner.

Under markeringen ble det også avholdt ett minutts stillhet for koronafornekteren Hans Gaarder (60), som tirsdag døde med korona.

Mange gikk sammen i en stor gruppeklem for å markere sin motstand mot koronatiltak.
Mange gikk sammen i en stor gruppeklem for å markere sin motstand mot koronatiltak. Foto: Silje Holtan Enghaug / TV 2

– Raserer samfunnet

TV 2 spurte en rekke demonstranter om de ønsket å uttale seg på kamera om hvorfor de deltok på demonstrasjonen, men motviljen til å la seg intervjue var stor.

– Vi snakker ikke med folk med maske, var blant svarene TV 2s utsendte reporter fikk, som var en av de få til stede som brukte munnbind.

Blant de få som ønsket å snakke, var Harald Teigen og datteren Sarah Alexandra Robina som hadde møtt opp utenfor Stortinget.

– Det er viktig at så mange som mulig møter opp på demonstrasjoner som dette, for det som skjer i samfunnet vårt er absurd, sier Teigen.

– På hvilken måte da?

– De stenger ned og raserer samfunnet. Folk får kjempeproblemer på grunn av noe jeg mener ikke henger på greip. Det er koronahysteri, sier faren, og er særlig kritisk til regjeringen og media.

– Hva tenker du når du hører at dødstallene stiger og ser bilder av fulle sykehus på TV?

– Jeg tror folk bør slutte å se på TV og heller tenke selv. Jeg har inntrykk av at alle tall skyldes korona omtrent unntatt trafikkulykker, sier Teigen.

Harald Teigen og Sarah Alexandra Robina demonstrerte utenfor Stortinget.
Harald Teigen og Sarah Alexandra Robina demonstrerte utenfor Stortinget. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– Skal ikke ha vaksine

Teigen tror på at koronaviruset eksisterer, men mener tiltakene samfunnet lever under ikke står i stil. Han er også kritisk til vaksinasjonsprogrammet.

– Skal du ha vaksine på vaksine på vaksine – det tar jo knekken på folks immunforsvar. Jeg tror på mitt immunforsvar, og skal ikke ha noen vaksine. Jeg skjønner ikke hva jeg skal med det, sier Teigen.

Han forteller at han ikke er redd for å bli smittet, men at han heller er redd for «slaveriet».

– Du ser jo hva som skjer i samfunnet. Folk mister jobben, og så får du selskaper som Amazon hvor folk skal jobbe for slavelønn. Det er det jeg tror vil skje hvis dette får fortsette, sier faren, og får støtte fra datteren.

– Det er mange unge som sliter nå. Vi ser hvordan det har gått med tanke på psykisk helse, og det vil sikkert bli en kjempekø hos psykologer. Du hører stadig vekk om isolasjon av skoleelever og ungdommer som går i depresjon, sier Robina.

Charter-Svein demonstrerte

Blant demonstrantene lørdag ettermiddag var Svein Østvik (59), best kjent som Charter-Svein.

Til VG at Østvik var der for å vise sympati med dem som synes det har gått for langt, noe han selv også synes.

– Vi har et immunforsvar som tåler det meste. Nå sykeliggjør vi jo hele verden. At ingen reagerer på den sykeliggjøringen er utrolig, sier Østvik til avisen.

I en SMS til TV 2 utdyper Østvik:

– Det var mye godhet og varme under demonstrasjonen. Er jo mange måter å vise empati og omtanke på!, skriver TV-profilen.

Østvik var blant dem som kastet munnbind på bålet.

Charter-Svein demonstrerte mot koronatiltak.
Charter-Svein demonstrerte mot koronatiltak. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Krass kritikk

I sosiale medier har flere reagert på at Østvik dukket opp på demonstrasjonen. Lars Martin Berg, som er Arbeiderparti-politiker og leder for LO-studentene ved Høyskolen Kristiania, skriver på Twitter at han alltid har hatt sansen for Charter-Svein.

– Særlig gjorde han en god figur på Torpet kjendis tidligere i år. Men når han deltar på demonstrasjon mot smittetiltakene sammen med flere konspirasjonsteoretikere, som også brenner munnbind... da mister jeg litt respekten. Sorry, skriver Berg.

Østvik har fått med seg kritikken, og sier til TV 2 at han må betale prisen for å gå mot strømmen.

– Jeg respekterer veldig at folk opplever dette annerledes enn meg, og ønsker egentlig mest av alt at ytringer blir mer mulig, skriver Østvik.

– Trenger mer varme

Arrangør og initiativtaker bak lørdagens demonstrasjon var Ann Helen. Hun forklarte at de hadde møtt opp utenfor Stortinget fordi de er opptatt av menneskerettigheter.

– Vi trenger mer varme i samfunnet. Vi synes det er viktig at alle blir hørt, og er her for å være en stemme for de svake i samfunnet.

Ann Helen stod bak lørdagens koronademonstrasjon.
Ann Helen stod bak lørdagens koronademonstrasjon. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Ann Helen fortalte at hun som arrangør ikke tar stilling til alle utsagnene som kom i appellene, men at hun synes det var interessant å lytte til.

– De vi har invitert har noe å komme med. Hver av dem har ulike bakgrunner og gjort arbeid for eksempel innenfor vaksinearbeid eller lovverk.

– Hvorfor har du personlig engasjert deg?

– Jeg kjenner på at den menneskelige faktoren har kommet veldig i bakgrunn i samfunnet det siste året. Det gjør meg vondt å se unge menneske med angst og depresjon, sier Ann Helen.

En større gruppe samlet seg utenfor Stortinget.
En større gruppe samlet seg utenfor Stortinget. Foto: Silje Holtan Enghaug / TV 2

– Covid-19 er en alvorlig sykdom

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i helse- og omsorgsdepartementet fikk lørdag spørsmål om hvilke utfordringer slike demonstrasjoner skaper for arbeidet med å bekjempe viruset.

– I Norge har vi både ytringsfrihet og demonstrasjonsfrihet, slik at alle som er uenig med tiltak selvfølgelig er i sin fulle rett til å ytre sin uenighet, sier Korkunc.

Han understreker samtidig viktigheten av at man samarbeider med smittesporere dersom man selv er smittet eller man blir kontaktet.

– Covid-19 er en veldig alvorlig sykdom, og hvis man samarbeider med myndighetene og helsetjenesten, vil man kunne finne folk som er smittet før de blir alvorlig syke.

Statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc (H).
Statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc (H). Foto: Lise Åserud / NTB

I det siste har det kommet fram at flere personer lyver til smittesporerne. Det mener Korkunc er synd.

– Det er helt legitimt å bruke ytringsfriheten til å demonstrere mot tiltak, men det er svært uklokt å forhindre smittesporernes arbeid. Det arbeidet er veldig viktig, og bidrar til å forhinde smitte og død. Jeg oppfordrer alle til å samarbeide med helsetjenesten, selv om de skulle være uenige i tiltakene.

Relatert