– I verste fall har noen tatt sitt eget liv

Oslo-politiet slår alarm om en ny trend på internett som kalles «exposing». Der deler ungdom grove bilder og filmer for å henge ut og mobbe andre unge.

Økningen er eksplosiv og konsekvensene fatale. Ifølge politiet fører mobbingen og uthengingen til psykiske plager og i verste fall selvmord. På ett år har politiet i hovedstaden registrert en seksdobling i antall henvendelser.

Deles uten samtykke

– Typisk «exposing» er ei jente som har vist et nakenbilde av seg selv eller vist frem puppene sine, kanskje til en venn eller venninne, som har blitt delt delt videre. Da blir man hengt ut og kritisert for enten hvordan man ser ut eller blir omtalt som horer, sier Anne Karin Storsveen.

Hun er leder for nettpatruljen til Oslo politidistrikt. De jobber på sosiale medier og chatter med unge og voksne og er sjokkert over bildene og videoene som legges. Som oftest er det nakenbilder og slåss-videoer som er delt uten samtykke.

Antall henvendelser til politiet har økt dramatisk den siste tiden. Fra nesten 900 i 2019 til over 5000 henvendelser i fjor.

Tør ikke gå ut

Politiførstebetjent Anne Karin Storsveen sier til TV 2 at de blir nedringt av både bekymrede ungdommer, foreldre og skoler.

– Konsekvensene vi har sett er psykisk syke ungdommer som får problemer i hverdagen. Mange tør ikke gå ut og de sliter med å ta kontakt med andre. I verste fall så har noen tatt sitt eget liv, sier lederen av nettpatruljen til Oslo-politiet.

I fjor klarte Oslo politiet å få stengt 126 kontoer som drev med uthenging.

– «Exposing» foregår på de fleste sosiale medier. Det er Facebook, Instagram, Snapchat og Tik Tok. Men verstingen er Snapchat, sier politiførstebetjenten.

Relatert