NY FASE: Framover kommer det tre til fire ganger flere doser fra Pfizer/BioNTech og Moderna enn det de har levert fram til nå, ifølge Sveriges vaksinekoordinator.
NY FASE: Framover kommer det tre til fire ganger flere doser fra Pfizer/BioNTech og Moderna enn det de har levert fram til nå, ifølge Sveriges vaksinekoordinator. Foto: Kamil Krzaczynski / Reuters / NTB

Vaksineleveransene til Norge skyter i været: – Vi går inn i en ny fase

Mannen som skaffer Norge vaksiner, mener det er all grunn til å være optimistisk for tiden framover. Denne uken er startskuddet for en ny fase, sier han.

Tempoet på vaksineringen i Norge har fram til nå gått trått.

Trøbbel på fabrikker og mangel på råvarer, blant annet, har ført til at leveringen av vaksiner har gått sakte, og lyset i tunnelen har vært svakt for mange.

Men nå sier vaksineforhandler Richard Bergström at framtiden er lys.

– Jeg har forståelse for at folk har tenkt «oj, oj, oj, dette kommer til å ta hele året før dette er over» etter at de har regnet på hvor få doser som har kommet, sier han til TV 2.

Bergström forhandler om vaksinedosene for EU, og er mannen som sikrer vaksiner til Norge via Sverige.

Ny fase

– Når går vi inn i en ny fase, der vi får mye mer vaksineleveranser, sier han.

– Alle voksne kommer til å få tilbud om vaksine før eller under sommeren, og jeg mener derfor at man virkelig skal være optimistisk, sier Bergström også.

Vaksinekoordinatoren sier at denne uken er startskuddet for en «kraftig økning» av leveranser fra Pfizer/BioNTech og Moderna. Fra disse produsentene kommer det tre til fire ganger flere doser enn det de har levert fram til nå, opplyser han.

17. april kommer også de første dosene fra Johnson & Johnson/Janssen. Selskapet kommer til å levere opp til 700.000 doser i løpet av andre kvartal.

– Legger man alt dette sammen, er det veldig store volumer, sier Bergström.

I tillegg leverer også AstraZeneca stabilt, men bruken av vaksinen til selskapet er midlertidig stanset i Norge og flere andre land etter meldinger om alvorlige bivirkninger.

Fem millioner doser

OPTIMIST: Før sommeren juli får Norge 5 millioner vaksinedoser, opplyser vaksineforhandler Richard Bergström, som jobber fra Sveits.
OPTIMIST: Før sommeren juli får Norge 5 millioner vaksinedoser, opplyser vaksineforhandler Richard Bergström, som jobber fra Sveits. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

AstraZeneca leverer kun 20 prosent av det totale antallet vaksinedoser Norge får fra de ulike produsentene.

Dersom norske myndigheter skulle bestemme seg å droppe vaksinen, vil ikke det gi store utslag på når de forventer at alle over 18 år vil få tilbud om vaksine. Det uttalte Folkehelseinstituttet før påske.

Bergström har samme beregninger som instituttet og tror alle voksne i Norge vil få tilbud om vaksine før eller i løpet av sommeren.

Han opplyser at Norge får rundt 5 millioner doser før juli. Dersom 20 prosent av dem ikke skal brukes, altså AstraZeneca-vaksinen, vil Norge altså ha rundt 4 millioner doser tilgjengelig før juli.

Få dager unna ny vaksinekontrakt

I tillegg til de nevnte vaksineprodusentene, kan tre andre vaksiner blir en del av EUs portefølje.

EU har inngått en avtale CureVac, og deres vaksine kan bli godkjent i juni, ifølge Bergström.

Novavax produserer også en koronavaksine som er aktuell for unionen.

– EU-kommisjonen er dager eller uker unna en avtale med Novavax, sier Bergström.

I tillegg produserer Russland en vaksine, Sputnik V. Den kan bli godkjent i juni, men de har ennå ikke levert sluttrestualtet av de kliniske testene.

Dersom Novavax og CureVac blir godkjent, vil de trolig ikke kunne levere vaksiner før til høsten, ifølge Bergström.

- Det er en global brist på råvarer og utstyr, og USA har innført eksportforbud. Det er en blanding av de årsakene til at CureVac har problemer med sin produksjon, sier vaksinekoordinatoren.

Relatert