SNART GÅR FRISTEN UT: 15. april går fristen for å søke høyere utdanning ut. Her er karriereveiledernes bud på hva du bør huske når du søker høyere utdanning.
SNART GÅR FRISTEN UT: 15. april går fristen for å søke høyere utdanning ut. Her er karriereveiledernes bud på hva du bør huske når du søker høyere utdanning. Foto: Illustrasjonsbilde/Colourobx

Snart går fristen ut. Disse studiene garanterer deg jobb

Denne uken går søknadsfristen for høyere utdanning ut. Her er karriererådgivernes råd til deg som vil studere til høsten.

15. april er søknadsfristen for høyere utdanning. Med flere tusen studiemuligheter, er det ikke nødvendigvis lett å vite hva man skal velge.

Vi har snakket med ulike karrieresentre som gir råd og veiledning om hva det kan være lurt å tenke på før du eventuelt søker — og om du bør søke.

Les deres råd nederst i saken.

I løpet av det siste året har hverdagen for de aller fleste tatt en ny vending. Mange har hatt hjemmekontor, noen har blitt permittert og andre har mistet jobben.

Det har trolig ført til at flere tenker på yrkets sikkerhet når de søker høyere utdanning, ifølge Barbro Mosseng, som er kommersiell leder i Karrierehuset.

De jobber blant annet med å veilede folk som skal velge studieretning.

– Det siste året erfarer vi at flere av våre unge kunder reflekterer over dette med å utdanne seg til såkalte «sikre yrker», sier hun, og legger til:

– Flere er mer opptatt av hvilke jobbmuligheter studiet gir, og hvordan det henger sammen med arbeidsmarkedets kompetansebehov fremover.

KARRIEREVEILEDNING: Barbro Mosseng er kommersiell leder ved Karrierehuset, som blant annet jobber med å veilede folk som er i tvil om utdanningsvalg.
KARRIEREVEILEDNING: Barbro Mosseng er kommersiell leder ved Karrierehuset, som blant annet jobber med å veilede folk som er i tvil om utdanningsvalg. Foto: Fotograf Sturlason

Helse- og omsorgsyrker

I fjor var det rekordmange søkere som søkte seg inn på høyere utdanning. Over 150.000 personer søkte studieplass ved landets universiteter og høyskoler via Samordna opptak. Det er en økning på nesten ni prosent fra året før, som er historisk rekord.

De mest populære studiene i 2020

Antall søkere som hadde følgende studier som førsteprioritet:

 1. Siviløkonomutdannelsen, NHH Bergen (2112)
 2. Rettsvitenskap, UIB Bergen (1968)
 3. Rettsvitenskap (jus), UIO Oslo (1888)
 4. Sykepleie, OsloMet (1365)
 5. Medisin, UIO Oslo (1236)
 6. Sykepleie, NTNU Trondheim (1140)
 7. Arkitekt, AHO Oslo (1133)
 8. Psykologi, professjonsstudium, UIT Tromsø (1129)
 9. Sykepleie, HVL Bergen (1121)
 10. Kriminologi, årsstudium, UiO Oslo (1120)

Kilde: Samordna opptak

Hver fjerde søker hadde helsefag som førsteprioritet, og nesten hver tiende hadde sykepleierutdanning øverst på ønskelisten.

Det sier Barbro Mosseng de har god grunn til:

– Velger du en retning innen helsesektoren, som for eksempel sykepleier eller vernepleier, har du svært gode muligheter på jobbmarkedet.

Både hun og Sveinung Skule sier at det også er mange dører åpne for de som tar yrkesfag, selv om mange har lett for å glemme akkurat det.

Skule er direktør i Kompetanse Norge, som blant annet tilbyr gratis karriereveiledning på chat og telefon.

Bygg- og anleggsbransjen

– Det forventes et stort behov for fagarbeidere framover, blant annet innen bygg og anlegg. Mange yrkesfag-yrker tjener veldig bra, og det er også mulighet for å starte egne bedrifter. Mange som tar yrkesfag havner i lederstillinger, sier han.

LURT Å SØKE UANSETT: Sveinung Skule i Kompetanse Norge sier det kan være lurt å søke på studier nå, og heller vurdere situasjonen når svaret kommer.
LURT Å SØKE UANSETT: Sveinung Skule i Kompetanse Norge sier det kan være lurt å søke på studier nå, og heller vurdere situasjonen når svaret kommer. Foto: Per Kristian Lie Løwe / Konsis

Skule sier det alltid vil være noe usikkerhet om framtiden, men spår et stort behov for kompetent arbeidskraft innenfor helsesektoren når eldrebølgen kommer, IKT som følge av omfattende digitaliseringer og utdanninger som kan bidra til mer miljøvennlige løsninger.

Teknologi-bransjen

– Jobber innen teknologi er voksende i dagens og morgendagens arbeidsmarked, og tech-kompetanse vil være svært attraktivt i jobbmarkedet fremover, sier Barbro Mosseng.

Hun legger til at det vil bli flere jobber innen programmering, arbeid med tekniske løsninger eller jobber knyttet til infrastruktur, i jobbmarkedet fremover.

Mosseng sier det kan være fornuftig å kombinere et fagfelt med mer teknologi, da teknologi er en betydelig del av stadig flere yrker fremover.

– Lurt å søke uansett

– Kan det være lurt å utsette studiene til senere, for å få bedre utbytte gjennom fysisk undervisning?

– Tenk grundig gjennom bakgrunnen for valget ditt hvis du vurderer å utsette studie. De fleste som velger en høyere utdanning nå starter jo ikke før til høsten, og da håper vi at universiteter og høgskoler er tilbake i en mer normal situasjon, sier Sveinung Skule i Kompetanse Norge.

Han legger til:

– Det kan derfor være lurt å søke på studiet nå, så kan du vurdere situasjonen over sommeren og ta et mer informert valg når det nærmer seg studiestart.

Utdanning.no har en tjeneste der man kan sammeligne utdanninger. Der kan man blant annet kan se forskjeller i lønnsnivå og arbeidsledighetsnivå.

TENK GRUNDIG GJENNOM: Sveinung Skule ved Kompetanse Norge råder til å tenke grundig gjennom bakgrunnen for valget ditt hvis du vurderer å utsette studier.
TENK GRUNDIG GJENNOM: Sveinung Skule ved Kompetanse Norge råder til å tenke grundig gjennom bakgrunnen for valget ditt hvis du vurderer å utsette studier. Foto: Emma E. Højlyng Fløde

– Oppsøke hjelp

Skule oppfordrer heller til å søke om hjelp, for eksempel hos studiestedet, til å takle det digitale tilbudet for å få en god studiehverdag.

– Personer som ikke har gjennomført videregående faller lettest ut av arbeidslivet og har størst problemer med å komme seg inn igjen. Å ta ytterligere utdanning er derfor sjelden bortkastet og enhver kompetanse kan bli en styrke i framtiden, sier han.

– Hva er folk opptatt av når de søker utdanning?

– Folk er opptatt av å jobbe med noe de synes er interessant og at de får en jobb etterpå. Mange er usikre på hva de skal velge og hva de kommer til å trives med, sier Skule.

Han anbefaler da til å ta kontakt med en karriereveileder for å få hjelp til å ta de rette valgene.

IKKE FØRENDE: Ifølge Barbro Mosseng ved Karrierehuset er lønn sjeldent hovedårsaken til folks valg av studier.
IKKE FØRENDE: Ifølge Barbro Mosseng ved Karrierehuset er lønn sjeldent hovedårsaken til folks valg av studier. Foto: Gorm Kallestad

Lønn er sjeldent førende

Barbro Mosseng ved Karrierehuset sier at lønn sjelden er førende for valg av studier.

– Noe av grunnen kan ligge i det generelle velstandsnivået i det norske samfunnet. Folk flest tjener relativt godt i Norge, på tvers av yrker, dersom man har en utdannelse på et høyere nivå, sier Mosseng.

Hun fortsetter:

– Men når det er sagt, er de aller fleste opptatt av at man får en lønn som gjør at man kan leve godt og ha råd til å gjøre de tingene som er viktige for en, sier hun.

Ifølge henne ser det ut til at flere er blitt opptatt av autonomi — muligheten til å påvirke egen arbeidshverdag.

– Digitaliseringen nå gjør at mange har mulighet til gjøre jobben fra hvor som helst, fortsetter hun.

Dette er karriereveiledernes råd før du skal søke studieplass:

 • Følg hjertet, men bruk samtidig hodet. Det er lurt å tenke smart og vurdere hvilke retninger og hvilken kompetanse som er viktig i fremtiden, men det er også viktig å velge noe du kan trives med. For de aller fleste er det enklere å bli god i noe man liker og noe som gir mening.
 • Det er viktig å tenke at utdannelse er en døråpner til nye jobber og nye utdanninger. Er du usikker og syns det er vanskelig å velge en bestemt retning, kan det være lurt å velge en bred grunnutdanning, og heller velge spesialisering senere. Det viktigste rådet er kanskje at det er viktig med utdannelse, uansett hvilken retning man velger.
 • Stol på deg selv! Mange vil gjerne ha en mening om studievalget ditt. Lytt gjerne til hva andre rundt deg har å si, men til syvende og sist er det ditt valg. Kjenn etter hva som føles riktig for deg.
 • Sørg for å gjøre god research. Hvilke jobber leder utdanningen til? Hva er jobbutsiktene på kort og lang sikt? Hvilke påbygningsmuligheter finnes? Vil kompetansen være attraktiv i fremtiden? Snakk gjerne med andre som har tatt samme utdanning, eller noen som jobber i det yrket du vurderer.
 • Sjekk lønnsnivå og lønnsutvikling. Dersom lønn er viktig for deg, bør du undersøke lønnsnivå før du velger utdannelse.
 • Skaff deg en oversikt over studiemulighetene som finnes.
 • Evnen, viljen og ønsket om å lære og tilegne seg ny kunnskap blir det viktigste fremover. Når du har tatt en utdanning, har kompetanseutviklingen og læringen så vidt begynt. Og det er nettopp evnen til å tilnærme seg ny kompetanse, kunnskap og teknologi som er en kritisk suksessfaktor om du skal lykkes i jobbmarkedet.

Relatert