Rånertreff flere steder: 100 til 200 biler i Sørlandsparken

Skjærtorsdag er en dag som hvert år preges av rånetreff både i Strömstad og en rekke andre steder. I år har det imidlertid vært en rolig dag, opplyser politiet.

HALDEN: I årevis har flere hundre rånere dratt over grensen til Strømstad på rånetreff skjærtorsdag, men på grunn av pandemien er situasjonen annerledes i år. Foto: Fredrik Hagen
HALDEN: I årevis har flere hundre rånere dratt over grensen til Strømstad på rånetreff skjærtorsdag, men på grunn av pandemien er situasjonen annerledes i år. Foto: Fredrik Hagen

Like før halv ti torsdag kveld rykket politiet ut til Sørlandsparken der flere biler skal ha møttes.

– Det er mellom 100 til 200 biler som samles og spinner litt på plassen, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Miriam Stausland.

Hun opplyser at politiet er på stedet for å bortvise noen biler etter at handelsstanden i området har meldt om tilfeller av skadeverk.

– Ellers fremstår det veldig lite dramatisk. Vi er der for å forebygge. Det er foreløpig ingen brudd på smittevern eller andre reaksjoner, sier Stausland.

Den store rånerdagen

Skjærtorsdag er en dag som hvert år preges av rånetreff både i Strømstad og en rekke andre steder. I år har politiet ekstra utfordringer knyttet til rånetreffene.

– Vi følger dette ganske nøye og har satt inn en god del ekstra ressurser i dag. Foreløpig har det gått helt fint, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen i Sørøst politidistrikt til NTB.

– Det er jo ikke normale tider, vi er jo bekymret for smitte – det er jo det store problemet her, sier han.

I Bø ble en del biler bortvist fra sentrum ved 22-tiden, og mange av disse dro videre til Notodden, hvor det var nærmere 80 biler som kjørte gjennom Storgata ved midnatt. Men også her gikk det hele rolig for seg.

De lokale rånemiljøene har i forkant gått ut med en klar oppfordring at de ikke ønsker noen ansamlinger, forklarer Eikedalen, som sier at oppfordringen ser ut til å ha hatt effekt.

Stille ved svenskegrensen

Pandemien setter en stopper for mye og mangt – også for den tradisjonelle norske rånefesten som årlig finner sted skjærtorsdag i den svenske grensebyen Strömstad.

Tidligere i dag har det vært rolig i Halden, som er den nærmeste norske byen, forklarer operasjonsleder Gisle Sveen i Øst politidistrikt til TV 2

– Det har vært mer folk og trafikk i Halden og områder knyttet til Strømstad tidligere. Det virker som om de kanskje sprer seg litt mer rundt i år, sier Sveen.

Frykter ansamlinger

Sveen forteller til TV 2 at de er forberedt på høyere trykk utover kvelden.

– Erfaringsmessig antar vi at det blir mer. Det begynner å ta seg opp nå.

Sveen forteller at de har kommet over flere Facebook-arrangement, der rånere oppfordres til å møte opp på visse steder.

– Vi har allerede hatt en patrulje ved Minnesund der det var varslet 1000 deltakere. Det var omtrent 30 biler da politiet ankom, som senere ble bortvist fra området, sier Sveen.

Operasjonsleder i Sørøst politidistrikt Øystein Eikedalen sa til NTB at de lokale rånemiljøene der har i forkant gått ut med en klar oppfordring at de ikke ønsker noen ansamlinger.

– Kan ikke være barnepike

Eikedalen sier at det har vært litt rånetrafikk spredt over Telemark-området, men ikke noe som er uhåndterlig for politiet.

– Vi kan jo ikke være barnepike for disse menneskene, så om de ønsker å kjøre bil, så sier jo ikke vi nei til det. Men vi ønsker ikke noen store folkemengder, sier operasjonslederen.

Også operasjonsleder i Øst, Gisle Sveen poengterer at de ikke ønsker organiserte arrangementer.

– I tillegg til å forhindre trafikkulykker og støyproblematikk, må vi i år også påse at de deltagende overholder smittevernregler.

Ber om smittevernhensyn

Han opplyser at politiets tilnærming i rånemiljøene vil i all hovedsak handle om å gi råd og veiledning. Bortvisning og anmeldelser eventuelle virkemidler utover dette, som de ikke ønsker å bruke i første omgang.

– Vi prøver å være til stede der vi vet det skal skje noe. Vi vil slå ned på åpenbare trafikale overtredelser, men det er jo en ekstra dimensjon med tanke på smittevern og korona. Vi ber folk om å ta hensyn til smittevernreglene og unngå støy, sier Sveen.

– Men hvor går grensene mellom det som er greit og ikke greit her?

– Dette varierer jo blant kommunene. Mange av kommunene vi dekker har jo forbud mot arrangement. Men om folk overholder smittevern og det ikke er et arrangement, så stiller det seg jo annerledes, sier operasjonslederen.