ØYNER GJENÅPNING: Byrådsleder Raymond Johansen er glad for onsdagens nyheter.
ØYNER GJENÅPNING: Byrådsleder Raymond Johansen er glad for onsdagens nyheter. Foto: Martin Leigland / TV 2

R-tallet i Oslo nede på 0,7: – Kan gjøre det mulig med en kontrollert gjenåpning

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) øyner håp om gjenåpning mot slutten av april etter gladmeldingen om at smittespredningen i Oslo nå synker.

– Dette er en markant nedgang i R-tallet, og viser at tiltakene vi har satt inn virker og at innsatsen befolkningen har lagt ned gir resultater. På kort tid har R-tallet gått fra 1,3 til 0,7 i Oslo. Det er oppløftende, ikke minst fordi vi har å gjøre med mer smittsomme varianter av koronaviruset, sier byrådslederen til TV 2.

– Vi kommer til å holde på nåværende tiltak til 15. april. Dersom ikke påsken fører til mer smitte kan et redusert R-tall i kombinasjon med lavere smittetall gjøre det mulig å starte en trinnvis og kontrollert gjenåpning. Jeg oppfordrer befolkningen til å fortsette å bidra til å få ned smitten ved å følge smittevernreglene nøye nå i påsken, følger han opp.

Nede på 1,0 nasjonalt

Samtidig er R-tallet synkende også nasjonalt. Det kommer fram i FHIs ukesrapport for uke 12. Der estimerer de at reproduksjonstallet har ligget på 1 siden 9. mars, men de understreker at det er stor variasjon fylkene mellom.

Det betyr at hver koronasmittede person smitter én annen i gjennomsnitt.

– Dette viser at de strenge tiltakene i deler av landet med mye smitte har hatt effekt. Vi må alle ta det som et tegn på at det vi gjør sammen hjelper. Det gir oss alle motivasjon til å fortsette, sier assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Espen Nakstad.

– Vi er nå avhengige av at R-tallet kommer godt under 1 i hele landet og holder seg der i flere uker framover, slik at vi får smittetallene langt ned, fortsetter han.

Sannsynligheten for at reproduksjonstallet er høyere enn 1 ligger likevel på 73 prosent, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Tre fylker, deriblant Oslo, har et synkende R-tall. Vestland har det høyeste R-tallet. Der ligger det på 1,9.

Antall nye koronatilfeller faller for første gang på fem uker

5.818 nye koronatilfeller ble registrert i forrige uke. Det er en nedgang på 11 prosent, samtidig som det var rekordmange som testet seg.

Reproduksjonstallet siden 9. mars er på 1,0, ifølge Folkehelseinstituttets ukerapport.

Det betyr at hver koronasmittede person i Norge i gjennomsnitt smitter én annen. I rapporten kalles dette en stabil fase.

– Det er viktig å se på usikkerheten hvis man skal sammenligne smittesituasjonen i ulike fylker. Bemerk også at trenden forteller oss hvor raskt epidemien øker, men ikke om den er på et høyt eller lavt nivå, presiserer Folkehelseinstituttet.

– Sannsynligvis over toppen av denne bølgen

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet kaller gode koronanyheter i onsdagens ukerapport «forventet og gledelig».

– Vi er nå sannsynligvis over toppen av denne bølgen. Det var forrige uke 11 prosent færre påviste tilfeller til tross for at testingen økte med 4 prosent. Antallet nye innleggelser var ned 13 prosent slik man forventer når det har vært nedgang over tid, sier Aavitsland til Nettavisen.

Relatert