WHO-rapport: Korona i flaggermus har smittet mennesker via et annet dyr

WHO-rapporten om koronavirusets opprinnelse viser at viruset sannsynligvis stammer fra flaggermus, men ble overført til mennesker via et annet dyr.

RAPPORT: Et ekspertteam besøkte Wuhan i Kina på oppdrag fra WHO for å se på opprinnelsen til koronaviruset. Denne uka kom rapporten, men det er foreløpig ikke trukket noen konklusjoner. Foto: Ng Han Guan
RAPPORT: Et ekspertteam besøkte Wuhan i Kina på oppdrag fra WHO for å se på opprinnelsen til koronaviruset. Denne uka kom rapporten, men det er foreløpig ikke trukket noen konklusjoner. Foto: Ng Han Guan

Viruset stammer trolig fra hestesko-flaggermus, ifølge rapporten som ble offentliggjort tirsdag.

Den danske professoren Thea Kølsen Fischer deltok i WHO-teamet som besøkte Wuhan i januar. Hun sier at hestesko-flaggermusen også forårsaket en større epidemi i verden i 2003.

WHO tror at flaggermusen har smittet et annet dyr igjen, som en slags mellomvert. Dette dyret er ennå ikke identifisert. I rapporten foreslås det mink, kanin og skjelldyr, men det skal undersøkes nærmere.

Ukjent mellomvert

– Vi tror ikke det har gått direkte fra flaggermus til mennesker, fordi viruset var fullt tilpasset mennesker da det utløste epidemien. Det krever vanligvis at viruset har endret seg i en mellomvert, sier Fisher.

WHO-ekspertene mener at det basert på foreløpige studier ikke kan fastslås at viruset stammer fra Wuhan.

– Det vi kan si er at den første store epidemien av covid-19 foregikk i Wuhan i desember 2019, sier Fisher.

Misfornøyde med Kina

Ekspertgruppen har undersøkt fire overordnede hypoteser for virusets opprinnelse. Det inkluderer teorien om at koronaviruset kan ha oppstår i et laboratorium, noe blant andre tidligere USAs president Donald Trump har hevdet. Ekspertgruppen finner på sin side denne hypotesen som svært usannsynlig.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus mener likevel at det krevs ytterligere undersøkelser om lab-teorien. Han påpeker også at ekspertgruppen «uttrykte vanskeligheter med å få tilgang til rådata» mens de var i Kina. I tillegg mener han at rapporten reiser flere spørsmål man ennå ikke har fått svar på.

Foreløpig er det ingen tydelige konklusjoner i rapporten. Den fokuserer på å rangerte ulike hypoteser etter hvor sannsynlige de mener de er.

(©NTB)