VÅPENHVILE: Saudi-Arabia tilbyr houthiopprørerne i Jemen våpenhvile. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB
VÅPENHVILE: Saudi-Arabia tilbyr houthiopprørerne i Jemen våpenhvile. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB

Saudi-Arabia foreslår plan for våpenhvile i Jemen

Saudi-Arabia kunngjorde mandag at de vil legge fram en plan for våpenhvile med houthiene i Jemen.

Planen innebærer blant annet at hovedflyplassen i hovedstaden Sana åpnes igjen, ifølge utenriksminister Faisal bin Farhan.

Han sier våpenhvilen kan iverksettes umiddelbart om houthiene godtar den.

Krigen i Jemen har utløst det som er beskrevet som verdens verste humanitære krise. Jemen er det fattigste landet i den arabiske verden.

Utspillet fra Saudi-Arabia kommer mens houthi-bevegelsen er i ferd med å trappe opp en kampanje med drone- og rakettangrep på oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia.

Situasjonen har skapt nervøsitet i det internasjonale energimarkedet.

Internasjonal fordømmelse

Planen blir lagt fram mens myndighetene i Riyadh jobber for å få forholdet til USA på rett kjøl etter at Joe Biden tok over som president.

Saudi-Arabia er blitt fordømt internasjonalt for krigen der mange sivile er drept i luftangrep og for embargoen som har skapt forsyningskrise i et land på randen av en sultkatastrofe.

Så sent som søndag angrep saudiarabiske fly mål i Sana og et produksjonssenter for mat i havnebyen Hodeida.

Ødelagt omdømme

Saudi-Arabias omdømme er også rammet, ikke minst i USA, av det brutale drapet på den Washington-baserte journalisten Jamal Khashoggi, som ble partert i det saudiarabiske generalkonsulatet i Istanbul.

I en CIA-rapport som Biden offentliggjorde etter at han ble president, anklages Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammad bin Salman for å ha godkjent drapet.

Biden har ikke villet forholde seg til bin Salman, som tidligere president Donald Trump hadde et svært godt forhold til, og snakker heller med hans far kong Salman.

Relatert