AMPERT: Demonstrasjonene utviklet seg til kaotiske opptøyer i Bristol.
AMPERT: Demonstrasjonene utviklet seg til kaotiske opptøyer i Bristol. Foto: Peter Cziborra/REUTERS

Politibetjenter til sykehus etter voldsomme demonstrasjoner i Storbritannia

Flere politibetjenter ble angrepet da tusenvis av briter demonstrerte i Bristol søndag kveld.

To av politibetjentene fikk bruddskader og ble sendt til sykehus for behandling, samtidig som demonstrantene satt fyr på flere politibiler.

Angrepene skjedde etter at tusenvis av demonstranter tok til gatene i den britiske havnebyen Bristol. De fremmøtte markerte sin motstand mot et nytt, omfattende lovforslag, som blant annet vil gi politiet større adgang til å hindre demonstrasjoner.

– Verste på mange år

Politiet sier at det som i utgangspunktet var en fredelig demonstrasjon, etter hvert utviklet seg til voldelige opptøyer takket være en liten gruppe bråkmakere.

To politibiler ble antent under søndagens opptøyer.
To politibiler ble antent under søndagens opptøyer. Foto: Andrew Matthews/AP Photo

– Dette er de verste opptøyene i Bristol på mange, mange år. Det er vold uten sidestykke. Mellom fire og seks politibetjenter er alvorlig skadd og noen har bruddskader, forteller politidirektør Andy Roebuck. Han sier det var umulig å forutse den dramatiske utviklingen.

Enkelte demonstranter klatret opp på politistasjonen, spraymalte den med graffiti og kastet fyrverkeri i folkemassene.

Innenriksminister Priti Patel omtaler hendelsen som «uakseptabel».

– Vi vil aldri akseptere bøllete oppførsel og opptøyer fra en minoritet. Politibetjentene utsatte seg selv for fare for å beskytte oss alle, sier Priti ifølge BBC.

Tusenvis av demonstranter samlet seg utenfor politistasjonen i Bristol.
Tusenvis av demonstranter samlet seg utenfor politistasjonen i Bristol. Foto: Andrew Matthews/AP photo

Omstridt lovforslag

Det har blitt avholdt flere demonstrasjoner i motstand mot den omdiskuterte politireformen. Dersom lovforslaget blir godkjent, kan politiet i Storbritannia blant annet angi hvilke tidspunkt det er tillatt å demonstrere og sette lydgrenser for demonstrasjoner. Lovbrudd vil kunne straffes med bøter på nærmere 30 000 kroner.

– Å knuse bygninger i sentrum, ødelegge biler og angripe politiet vil på ingen måte redusere sjansene for at dette lovforslaget går gjennom, sier ordfører i Bristol Marvin Rees, som anerkjenner at folk er frustrerte over forslaget.

Store folkemengder har demonstrert mot lovforslaget flere steder i Storbritannia den siste tiden.
Store folkemengder har demonstrert mot lovforslaget flere steder i Storbritannia den siste tiden. Foto: Andrew Matthews/AP Photo

Kritikere peker blant annet på at forslaget vil begrense britenes ytrings- og forsamlingsfrihet. Amnesty International frykter lovforslaget vil føre til en rekke stygge scener i landet, slik man blant annet så under en minnestund for drepte Sarah Everard forrige uke.

Også opposisjonspartiet Labour er svært kritiske til forslaget, men understreker at voldelige demonstrasjoner ikke er veien å gå.

– Du kjemper ikke for retten til å demonstrere fredelig ved å sette fyr på politibiler eller spraymale bygninger, skriver Labour-politikeren Darren Jones på Twitter.

Relatert