NY INNLEGGELSE: En fjerde pasient skal i dag være innlagt med det samme sjeldne sykdomsbildet som de tre helsearbeiderne som har fått AstraZeneca-vaksinen.
NY INNLEGGELSE: En fjerde pasient skal i dag være innlagt med det samme sjeldne sykdomsbildet som de tre helsearbeiderne som har fått AstraZeneca-vaksinen. Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB Scanpix

TV 2 erfarer:

Ytterligere en person innlagt med blodpropp, blødninger og lave nivåer av blodplater

TV 2 kjenner til at ytterligere én pasient med blodpropp, blødninger og lave nivåer av blodplater er innlagt ved Oslo universitetssykehus torsdag.

Pasienten er vaksinert med vaksinen fra AstraZeneca.

Sykdomsbildet skal være likt hos denne pasienten, som hos de tre allerede omtalte tilfellene av en sjelden kombinasjon blodpropp, blødninger og lave nivåer av blodplater.

Frem til nå har det vært meldt om tre slike alvorlige tilfeller.

Felles for pasientene er at de er vaksinert med AstraZeneca-vaksinen.

Mandag omkom en av disse personene.

De tre første tilfellene ble kjent i forrige uke, etter mistanke om at sykdomsbildet skyldes bivirkninger fra AstraZeneca-vaksinen.

Den fjerde pasienten, som ble innlagt i dag, skal ha det samme kompliserte sykdomsbildet som de tre allerede omtalte tilfellene.

– Ser ingen annen mulighet

Rikshospitalet uttalte tidligere torsdag at de mener å ha påvist årsaken til det kompliserte sykdomsbildet hos de tre første tilfellene.

– Hele Rikshospitalet jobber brett med dette, men det er bare starten på alle undersøkelsene som vi nå gjør, sa overlege og professor Pål André Holme under pressebriefen.

– Dere er helt sikre på at blodproppen skyldes vaksinen?

– Nei, det er vi ikke. Det er indisier. Dette er pasienter som har vært vaksinert, hvor det har gått mellom tre til tolv dager til de fikk disse komplikasjonene. Jeg ser ikke noen annen mulighet per i dag, sier Holme.

Overlegen sier at bivirkningene som er avdekket i Norge, er meget alvorlige. Han forteller at han aldri har sett en lignende reaksjon på en vaksine før.

De tre pasientene som har vært kjent til nå er alle helsearbeidere som i løpet av de to siste ukene har fått AstraZeneca-vaksinen.

TV 2 er ikke kjent med om den fjerde pasienten er helsearbeider.

Kommer konklusjon

Klokken 18:30 i dag vil Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet holde en pressekonferanse, om bivirkninger og vaksinens vei videre.

Det er ventet at Det europeiske legemiddelverket (EMA) vil konkludere med om vaksinen fortsatt skal anbefales i Europa, klokken 17.

Flere europeiske land har pauset vaksineringen med AstraZeneca etter meldinger om mistenkte alvorlige bivirkninger.

Legemiddelverket vil også presentere oppdaterte tall på meldte mistenkte bivirkninger i kveld.

I Norge satte man vaksinen på pause torsdag for en uke siden.

– Bør vi fortsette vaksinering med denne nå?

– Det skal legemiddelmyndighetene ta stilling til senere i dag, så det har jeg ingen kommentar til, sier Holme i dag.

– Hvorfor kommer dere med dette før EMA har konkludert?

– Vi mener at dette er viktig å få frem og at vi har funnet en mulig forklaringsmodell, sier Holme.

I overkant av 120.000 personer har fått vaksinen i Norge.

Relatert