JORDSKJELV: Geofysiker Sissa Kristjansdottir ser på kartet over islands seismiske aktivitet den siste tiden. REUTERS/Cat Gundry-Beck
JORDSKJELV: Geofysiker Sissa Kristjansdottir ser på kartet over islands seismiske aktivitet den siste tiden. REUTERS/Cat Gundry-Beck Foto: Stringer

Dette har påført islendingene dårlig søvn og mareritt i ukesvis

Titusenvis av jordskjelv de siste ukene gjør mennesker i hovedstaden trøttere enn vanlig.

Det rumler under bakken utenfor Islands hovedstad Reykjavik, der magmastrømmer stiger mot overflaten. Det er 800 år siden siste det sist var vulkansk aktivitet ved Keilir-fjellet som ligger rundt 30 kilometer sørvest for hovedstaden.

Bare i forrige uke ble det målt 19.000 skjelv på Reykjanes-halvøyen, ifølge Icelandic Metroligical Office (IMO). Et vulkansk utbrudd anses som sannsynlig, men det er ikke bekymring over et mulig nært forestående vulkanutbrudd som plager islendingene mest.

Søvnforskere merker at islendere i Reykjavikregionen sover dårligere enn før. Kanskje dårligere enn de selv tror.

OPPVÅKNING: Grafen viser pasientens oppvåkninger. Utslagene sammenfaller med den seismiske aktiviteten.
OPPVÅKNING: Grafen viser pasientens oppvåkninger. Utslagene sammenfaller med den seismiske aktiviteten. Foto: RUV

– Pasienten merker det ikke, men målingene viser at pulsen hennes skyter i været fra 60 til 80+ i minuttet under jordskjelvet, sier søvnforsker ved Nox Medican i Reykjavik, Jon Skirnir Agustsson, mens han peker på grafene som viser pasientens søvnmønster.

I flere uker har hundrevis av små jordskjelv rystet hovedstadsregionen hver natt. Forstyrret søvn over tid begynner nå begynner å få konsekvenser, og mange sliter også med mareritt.

Leder av søvnsenteret i Reykjavik, Erna Sif Arnadottir, sier at hvis folk våkner trøttere enn de pleier, er grunnen trolig jordskjelvene.

– Det påvirker søvnkvaliteten. Oppvåkningene er så korte at du ikke husker det neste dag akkurat som med folk med søvnapné, våkner de kanskje 50 ganger i timen, men tror de har sovet hele natten, sier hun.

– Det er også et faktum at folk får mer mareritt, sier hun.

Søvnforsker Erna Sif Arnadottir mener jordskjelvene gir dårligere søvnkvalitet for islendingene.
Søvnforsker Erna Sif Arnadottir mener jordskjelvene gir dårligere søvnkvalitet for islendingene. Foto: RUV

De første tegnene til at området igjen hadde våknet til liv, ble registrert for et drøyt år siden. Men det var først da et stort jordskjelv målt til 5,7 i styrke ble registrert 24. februar at forskere forsto at noe stort kan være i gjære.

Siden da har Islands meteorologiske institutt (IMO) registrert over 40.000 skjelvinger på halvøya, det høyeste tallet siden målingene startet i 1991.

Dersom et utbrudd finner sted, vil det trolig skje i en seismisk sprekk mellom Keilir-fjellet som vi ser på bildet her, og Fagradalsfjall-fjellet. REUTERS/Cat Gundry-Beck
Dersom et utbrudd finner sted, vil det trolig skje i en seismisk sprekk mellom Keilir-fjellet som vi ser på bildet her, og Fagradalsfjall-fjellet. REUTERS/Cat Gundry-Beck Foto: Stringer

Målinger viser at magmastrømmene befinner seg en kilometer under jordens overflate.

– Det er veldig grunt. Magmaen kommer trolig fra en kilde på åtte til ti kilometers dybde, og muligens på opptil 20 kilometer eller mer, sier vulkanolog Thorvaldur Thordarson ved universitetet på Island.

Å spå utviklingen er vanskelig ettersom vulkansonen har vært rolig i flere hundre år. Dermed har forskerne lite å gå på når det gjelder å tolke de seismiske signalene.

Dersom et utbrudd finner sted, vil det trolig skje i en seismisk sprekk mellom Keilir-fjellet og Fagradalsfjall-fjellet. Området er ubebodd, og et utbrudd anses ikke å være en trussel for folks liv, men utslipp av svoveldioksid kan føre til evakueringer.

Et utbrudd vil også i hovedsak bestå av et begrenset lavautbrudd og relativt lite aske, men det kan bli langvarig. Den siste vulkanske aktiviteten i området varte i tre århundrer, og mange av utbruddene pågikk i tiår.

Island har rundt 130 vulkanske fjell og rammes regelmessig av vulkanutbrudd. I april 2010 førte et utbrudd i vulkanen under Eyjafjallajökull til at flytrafikken over det meste av Europa ble lammet.

Relatert