Maria (28) kan bli første transperson på Stortinget

Maria Zähler (28) kan bli historisk. Hun er foreslått til fjerdeplassen på stortingslista til Oslo Frp og kan dermed bli første transperson på Stortinget.

28 år gamle Maria Zähler fra Moss er født som gutt.

Hun er foreslått på fjerdeplass på stortingsvalglista til Fremskrittspartiet i Oslo.

Hvis forslaget går gjennom på fylkespartiets nominasjonsmøte lørdag, vil Zähler komme til å bli den første transpersonen som entrer Stortingets talerstol som møtende representant.

– Det er vel det de kaller det, men jeg er ikke så opptatt av å kalle meg selv trans. Jeg er Maria, men jeg er jo trans da, absolutt, sier hun til TV 2.

Godt tatt imot

Hvis hun blir nominert til fjerdeplassen, må hun belage seg på å møte flere ganger som vara på Stortinget i neste periode.

Dette er normalt når de faste representantene enten er på reise, har permisjon eller har sykdom.

Har du opplevd problemer med det å være transperson i Frp?

– Overhodet ikke, tvert i mot. Jeg er blitt veldig godt tatt imot i Frp. Og jeg er heller ikke den eneste i partiet som er transperson, sier hun.

Mange vil kanskje mene at Frp ikke er partiet for folk med din historie?

– Jeg er helt uenig. Jeg er individualist, noe mange transpersoner er. Man blir sterk i seg selv når man går gjennom dette. Og Frp er partiet som er tuftet på individets frihet, sier Zähler.

LØVEBAKKEN: Maria Zähler vil inn på Stortinget for FrP.
LØVEBAKKEN: Maria Zähler vil inn på Stortinget for FrP. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Ikke enig

28-åringen studerer statsvitenskap i Oslo, og har også blitt lagt merke til som en skarp bidragsyter i det omdiskuterte nettstedet Resett, som mange beskriver som høyreekstremt. Men Maria avviser at Resett er høyreekstremt.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen. Jeg vet at det er noen leserinnlegg og innlegg i kommentarfeltet som oppfattes som mer ytterliggående, og som jeg personlig ikke er enig med i det hele tatt. Men jeg kjenner ikke staben som ytterliggående, forklarer Zähler.

Hun sier også at man kan få feil inntrykk hvis man bare forholder seg til de verste innleggene i kommentarfeltet.

– Det er ting der jeg også oppfatter som upassende, sier 28-åringen.

Ned med utgiftene

Det er seks måneder til valget, og framover vil valgkamp stå i fokus. Zählers kampsaker er tradisjonell Frp-politikk.

– Vi må få ned offentlige utgifter. Få ned offentlig forbruk, og få opp verdiskapningen. Og i det ligger det også selvsagt investeringer i samferdsel og infrastruktur, svarer hun kontant når vi spør om kampsaker.

I valgkampen satser hun på å bruke tid til å møte folk, snakke med folk, og fortelle om det hun mener er de positive sakene Frp fikk gjennomslag for de seks årene partiet satt i regjering.

Maria er leder av Grünerløkka Frp, og ble valgt inn i styret i Oslo Frp på årsmøtet 6. mars.

Vil ikke velge

Fylkespartiet har vært herjet av diskusjoner mellom de nasjonalkonservative og de mer liberale. Men Maria tar ikke stilling i den debatten.

– Jeg er både konservativ og liberal, jeg velger ikke. Jeg kjøper ikke at dette nødvendigvis er to motsetninger, sier hun.

I en kort kommentar sier nestleder Sylvi Listhaug til TV 2 at hennes inntrykk av Maria er at hun er både dyktig og full av engasjement.

– Nå er det opp til nominasjonsmøtet å avgjøre, sier Listhaug.

Nominasjonsmøtet til Oslo Frp holdes på Teams lørdag.

Relatert