ILLUSTRASJONSBILDE: Smitten øker mye blant unge, og politikerne i Oslo ser grunn til å ta grep.
ILLUSTRASJONSBILDE: Smitten øker mye blant unge, og politikerne i Oslo ser grunn til å ta grep. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Kilder til TV 2: Barnehager og skoler i Oslo til rødt nivå

Sentrale kilder i byrådet varsler at det strammes inn for barn og unge i hovedstaden.

Også innendørs fritidsaktivteter stenges, opplyser kilder i Oslo-byrådet.

Nye tiltak i Oslo

Byrådet i hovedstaden kommer til å legge fram helheten i sine tiltak sener i dag. Det var VG som først meldte at Oslo nå vil stramme inn.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) planlegger pressekonferanse etter at statsminster Erna Solberg (H) har opplyst om de nye nasjonale tiltakene klokken 10.00.

Kilder i rådhuset sier til VG at smittespredningssituasjonen i Oslo er så alvorlig, spesielt blant de unge, at nye tiltak er nødvendig.

Pressekonferansen er klokka 13.00 tirsdag melder avisa.

Gult nivå nasjonalt

Tiltaksnivået for barnehager og skoler på nasjonalt nivå kommer ikke til å økes tirsdag, kunne regjeringen melde i dag.

– Flest mulig barn og elever må få komme i barnehagene og på skolen, samtidig som vi sikrer et godt smittevern tilpasset også de nye virusvariantene. Derfor vil vi vurdere justeringer i smittevernveilederne, og se på tiltak som gjør at barnehager og skoler kan holdes åpne selv med strengere smitteverntiltak, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding tirsdag.

Smitten vokser raskt blant barn og unge, særlig i Oslo, der det fredag var 12.000 elever som hadde hjemmeskole på grunn av sykdom og karantene. Regjeringen skal be kommunene vurdere å innføre rødt tiltaksnivå der det trengs, og samtidig gjøre rødt nivå mest mulig fleksibelt, slik at elevene får kommet seg på skolen.

Holder an på innstramminger

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet råder ikke regjeringen til å innføre generelt strengere nasjonale tiltak akkurat nå, informerte statsminister Erna Solberg (H) Stortinget om tirsdag.

Derfor legger Solberg frem hvilke nasjonale tiltak som vil bli innført hvis dagens tiltak ikke er nok til å slå ned smittespredningen:

  • Anbefaling om å holde to meters avstand til andre bortsett fra personer i egen husstand eller nærkontaktene til aleneboende.
  • Anbefaling om maks ti private kontakter per uke, i tillegg til grensen på maks fem gjester.
  • Forbud mot skjenking av alkohol.
  • Forbud mot innendørs organisert idretts- og fritidsaktiviteter for voksne. Unntak for profesjonelle toppidrettsutøvere
  • Stenging av treningssentre og svømmehaller. Unntak for svømmetrening for barn og rehabilitering.
  • Stenging av underholdningstilbud som fornøyelsesparker, bingohaller og lignende.
  • Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser det er praktisk mulig
  • Færre deltakere på arrangementer

Relatert