VANLIG MED TEST: Flere og flere bedrifter tester potensielle nye arbeidstagere under intervjuprosessen.  (Foto: TV 2 )
VANLIG MED TEST: Flere og flere bedrifter tester potensielle nye arbeidstagere under intervjuprosessen. (Foto: TV 2 )

Slik blir du testet før du får ny jobb

Skal du på jobbintervju må du mest sannsynlig ta en personlighetstest for å bevise at du er rett person til jobben. Men ikke alle bedrifter bruker godkjente tester, eller følger opp arbeidssøkende på en god nok måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elena Kristoffersen er en av dem som har vært på mange jobbintervjuer der de har brukt personlighetstester, noe hun i utgangspunktet synes er spennende.

– De kan føles litt upersonlige, men jeg tror det er en bra måte å sile ut uaktuelle kandidater på, sier hun til tv2.no.

Flere tester

Ifølge daglig leder i Master Management Trond Enger har det blitt veldig utbredt å bruke personlighetstester når man søker medarbeidere til leder- og mellomlederstillinger. De er litt mindre brukt til andre stillinger, men der er det også en økende tendens til å teste arbeidssøkerne.

– Hovedhensikten er å tillegge seg mer informasjon om den aktuelle kandidaten. Forskning viser at en personlighetstest gir informasjon man ellers ikke får, forteller han.

Master Management Norge utvikler og selger arbeidslivspsykologiske testverktøy. De har også sertifiserte kurs for bedrifter som vil bruke personlighetstester i ansettelsesprosessen.

Misforståelser

– Det å rekruttere nye medarbeidere er viktig for bedriften. Derfor benytter de seg av personlighetstester for å finne rett person, sier Enger til tv2.no.

Det kan være en del misforståtte antakelser rundt det å ta en personlighetstest. Mange får et inntrykk av at den skal gi deg svaret på hvem du er som person, men spesialrådgiver Andreas Høstmælingen som jobber i fagpolitisk avdeling i Norsk Psykologforening sier til tv2.no at dette ikke stemmer.

– Poenget er å bruke testen som et verktøy for å se om søkeren har et sett med kompetanse som er viktig for jobben, forteller han.

LES OGSÅ: Filip (8) får NAV til å endre reglene

Dårlige tester

Mange tester er ikke godt nok kvalitetssikret, og Høstmælingen sier at enkelte personlighetstester rett og slett ikke er gode nok, men innrømmer at han ikke har noen oversikt over disse.

Det Norske Veritas (DNV) sertifiserer arbeidspsykologiske tester eller profilverktøy og i dag finnes det seks tester som er kvalitetssikret.

Mange tester er normert for å brukes på den såkalt hvite middelklassebefolkningen. Det betyr at det kan det bli problematisk når man skal tolke og analysere resultater fra befolkningsgrupper med annen bakgrunn og kultur, ifølge Høstmælingen.

– Man klarer ikke å normere testene for alle grupper. Da trenger man en med høy testbrukerkompetanse som vet å tolke resultatet med forsiktighet og som vet hvordan han skal lese resultatet.

Krav på svar

Ifølge Andreas Høstmælingen skal alle bedrifter som bruker personlighetstester gi de arbeidssøkende begrunnelse på hvorfor de har valgt å teste dem.

– Man skal få svar på hva testen skal brukes til, hvem som har innsyn og hvor lenge resultatene skal lagres. Viktigst av alt har man krav på å få vite hva testen faktisk sier om deg og ikke minst hvilke konklusjoner man ikke kan trekke på grunnlag av en test.

De som har tatt den faktisk har lært noe nytt om seg selv

Master Managements Trond Enger sier at alle får man en instruksjon i hva slags rettigheter og valg man har for å komme i riktig modus.

– Etter slike tester har vi fått entydige positive tilbakemeldinger på at de som har tatt den faktisk har lært noe nytt om seg selv, sier han.

LES OGSÅ: Daniel (11) fekk feilsendt SMS frå Nav

Stemte bra

Elena Kristoffersen synes personlighetstester i utgangspunktet er ganske gøy, men at de ikke alltid viser det resultatet hun hadde sett for seg.

– Jeg har fått tilbakemeldinger på at jeg er strukturert, men føler selv at jeg kan være ganske distré til tider. Ellers synes jeg personlighetstestene stemmer ganske godt overens med slik jeg er.

Hun har fått svar på testene fra de jobbene hun fikk. I de tilfellene hvor hun ikke fikk jobben, hørte hun sjelden noe.

– Jeg synes bedriftene kan bli flinkere til å gi tilbakemelding så man vet hvorfor man ikke passet inn i deres profil, sier hun.