1300 gateprostituerte i Oslo

Det er i dag rundt 1.300 prostituerte i Oslo, ifølge Prosenteret. Det er dobbelt så mange som for ti år siden.

Særlig kvinner fra Nigeria står for mye av den store økningen, opplyser leder Liv Jessen ved Prosenteret til Aftenposten. Hun regner med at cirka 600 av de prostituerte i Oslo er fra Nigeria.

På landsbasis er det trolig over 3.200 kvinner som selger sex i dag, inkludert det såkalte innemarkedet og de gateprostituerte i Bergen og Stavanger.

Forventer nedgang
Nyheten om den voldsomme økningen i antallet prostituerte kommer bare noen uker før Norge skal innføre forbud mot kjøp av sex.

Både Prosenteret, politiet og flere forskere Aftenposten har snakket med, forventer at salget av sex vil gå ned i Norge når vi får et forbud mot kjøp av sex fra 1. januar. Særlig de utenlandske prostituerte kan komme til å reise andre steder dersom kundene forsvinner i frykt for å bli tatt av politiet.

- Kvinnene sier til oss er at de vil forsøke å tjene så mye de kan fram til sexkjøp blir kriminalisert, sier Øyvind Nordgarden, leder for seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Færre i Sverige
Antallet kvinner som selger sex i Stockholm og andre svenske byer, er mye lavere enn i Oslo, dersom den offisielle statistikken gir et riktig bilde av situasjonen. I Stockholm regner politiet med at det i dag er mellom 150 og 200 gateprostituerte.

Sverige har hatt forbud mot kjøp av sex siden 1999, og svensk politi tror det er noe av forklaringen på at antallet prostituerte ser ut til å være så mye lavere i Stockholm enn i Oslo.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2