Italia blokkerer vaksineleveranse til Australia på 250.000 doser: – Vi er åpenbart frustrert og skuffet

Den australske regjeringen er «skuffet og frustrert» etter at Italia stanset en leveranse av 250.000 doser av AstraZenecas koronavaksine til landet.

EDLE DRÅPER: En helsearbeider forbereder en dose med AstraZenecas koronavaksine i Italia, som nå har blokkert en forsendelse av 200.000 vaksinedoser som skulle til Australia. Foto: Tiziana Fabi / AFP / NTB
EDLE DRÅPER: En helsearbeider forbereder en dose med AstraZenecas koronavaksine i Italia, som nå har blokkert en forsendelse av 200.000 vaksinedoser som skulle til Australia. Foto: Tiziana Fabi / AFP / NTB

AstraZeneca-vaksinene som var produsert på en fabrikk i Italia, skulle etter planen eksporteres til Australia.

Men italienske myndigheter beordret torsdag med EU-kommisjonens samtykke stans i forsendelsen, opplyste ikke navngitte kilder til Financial Times og flere nyhetsbyråer.

– Vi er åpenbart frustrert og skuffet over avgjørelsen, sier Australias finansminister Simon Birmingham til Sky News.

Han legger imidlertid til at regjeringen har sikret seg vaksinetilgang gjennom flere ruter, og at landet har kontraktfestet tilgang på 150 millioner vaksinedoser, hvorav 50 millioner skal produseres i Australia.

Hevder det ikke i strid med EU-regelverk

Det er første gang EUs eksportkontroll håndheves. Italias utenriksminister Luigi Di Maio sier at Australia i henhold til EUs regler er ikke vurderes som et sårbart land.

Blokkeringen av leveransen er derfor ikke en fiendtlig handling mot Australia, men i henhold til unionens eksportregelverk, mener Di Maio.

EU-kommisjonen har kraftig kritisert britisk-svenske AstraZeneca for ikke å ha levert så mange koronavaksiner som lovet til unionen.

EU etablerte i slutten av januar et register for å få muligheten til å stanse eksport av koronavaksiner.

– Verden er i et helt nytt terreng, så det er ikke overraskende at enkelte land river i stykker regelboka, kontrer Birmingham.

Omstridt

EU-allierte protesterte mot eksportkontrollen, og blokkeringen av en kvart million doser av AstraZeneca-vaksinen er kontroversielt.

Registeret blir etablert etter en konflikt mellom EU og AstraZeneca om tilgang til vaksiner produsert ved anlegg utenfor EU. Det gir EU innsyn i om legemiddelselskaper planlegger å eksportere vaksiner som er produsert ved anlegg i EU-landene, til land utenfor unionen.

Mekanismen gjør at nasjonale myndigheter, i konsultasjon med EU-kommisjonen, kan stanse forsendelser som er på vei ut av EU. Forutsetningen er at EU mener at et selskap ikke har innfridd sine avtaleforpliktelser.

Halvert prognose

Eksportregisteret ble opprettet med bakgrunn i mistanker om at vaksiner produsert i EU ble solgt til land utenfor unionen.

Til forskjell fra andre produsenter, som Pfizer/Biontech og Moderna, har AstraZeneca, som utviklet sin koronavaksine sammen med det britiske Oxford-universitetet, ennå ikke levert de dosene de har lovet i EU og Norge.

Selskapet halverte prognosen for leveranser i første kvartal fra 80 til 40 millioner doser, noe AstraZeneca begrunner med tekniske produksjonsutfordringer.

Store investeringer

Hittil har EU bare vaksinert 8 prosent av sin befolkning, men sier målet fortsatt er å vaksinere 70 prosent av befolkningen innen sommeren er over. Til sammenligning har for eksempel Storbritannia så langt vaksinert over 30 prosent, mens Australia er i startfasen av sin vaksinasjonskampanje.

EU har det siste året investert tungt i utvikling og produksjon av koronavaksiner. Unionen har signert avtaler om leveranser av seks ulike vaksiner – til sammen over 2 milliarder doser til rundt 450 millioner innbyggere.

Opptil 400 millioner av vaksinedosene er bestilt fra AstraZeneca.

(©NTB)