SpaceX-rakett gikk i luften

Onsdag ble det gjennomført en prøveflyging av prototype-raketten Starship SN10 i Texas. Etter at raketten hadde landet på spektakulært vis, gikk det galt. Selve oppskytingen ble likevel suksess-erklært.

Onsdag forsøkte SpaceX-teamet å gjennomføre en flygetest med den tiende prototypen av raketten Starship. Testen foregikknær Brownsville i Texas, og raketten skulle etter sigende fly en distanse på ti kilometer.

Romfartsforetaket SpaceX ble grunnlagt av Tesla-Gründer Elon Musk, og de har gjort en rekke rakettoppskytninger de siste årene.

SpaceX sitt formål med romfartøyet Starship, er å få i stand en farkost som kan frakte besetning og last til månen og mars. Den vil være verdens kraftigste av sitt slag som noensinne er utviklet.

Det er tredje gang det gjennomføres testflyging av Starship-raketten så høyt oppe i luften.

SPACEX: oppskytingen av den tiende prototypen av Starship ble erklært en suksess.
SPACEX: oppskytingen av den tiende prototypen av Starship ble erklært en suksess. Foto: AP / NTB

Spektakulær oppskytning

Onsdag ble test-oppskytingen sendt direkte, og man kunne se raketten fløy til værs. Det som var spesielt, var måten Starship-raketten kom ned igjen og landet.

På vei ned vipper raketten fra en liggende stilling i luften til oppreist stilling på en måte som selv ikke hadde gjort seg bort i god Star Wars-film.

– Vi har hatt en nydelig testflygning av Starship 10. Hovedpoenget med dagens test var å innhente data rundt det å kontrollere raketten når den går inn for landing igjen. Det fikk vi til, uttalte en talsperson fra SpaceX.

Men etter at raketten stod på bakken igjen, gikk ikke alt helt knirkefritt. Kort tid etter at den var tilbake på bakken, begynte det nemlig å ryke kraftig og man kunne også se åpne flammer.

Har skjedd før

Forrige forsøk var med prototypen SN9 i begynnelsen av februar. Også den hadde en vellykket testflyging, men endte med krasjlanding.

Den åttende prototypen av Starship ble sendt opp i desember 2020. Også da endte det hele med at raketten gikk opp i røyk.

Elon Musk forklarte da at den eksplosive avslutningen skyldtes at landingshastigheten var for stor. Men gjennomføringen av testen var vellykket, påpekte han, og viste til den ubemannede testflygingens avgang, endring av stilling i lufta, og deretter den presise landingsbanen på vei ned igjen.

Relatert