Snart kan en av Californias mest berømte attraksjoner være historie

Deler av Californias Pacific Coast Higway, også kjent som Highway 1, ødelegges stadig av værforhold linket til klimaendringer.

California State Route 1, Highway 1, Pacific Coast Highway eller All-American Road, kjært barn har mange navn.

Ikke så rart at veistrekningen, som anses som en av USAs vakreste motorveier, har vært et yndet turistmål så lenge den har eksistert. Med de ruvende fjellene på den ene siden av veien og utsikten mot Stillehavet på den andre.

Nå kan det nærme seg slutten for den eventyrlige, men også svært skjøre, ruten, som strekker seg over hele 1055 kilometer – i hvert fall i dens opprinnelige form.

KJENT TURISTMÅL: Bixby Bridge er en av de spektakulære attraksjonene man får se dersom man kjører Highway 1, gjennom Big Sur.
KJENT TURISTMÅL: Bixby Bridge er en av de spektakulære attraksjonene man får se dersom man kjører Highway 1, gjennom Big Sur. Foto: NTB scanpix/David Royal

Blir stadig ødelagt

Kystlinjen har den siste tiden vært plaget av stadige ødeleggelser, og nylig raste en stor del av veien ut i havet etter at området hadde vært utsatt for intense regnbyger.

31. januar i år gikk blant annet et større jordskred som tok med seg deler av den kjente veien ut i havet.

Se video av ødeleggelsene øverst i saken.

Reparasjonene er planlagt å starte tidlig i sommer, men inntil videre må nysgjerrige forbipasserende velge andre veier.

JORDSKRED: En del av bilveien kollapset i nærheten av Big Sur 31. januar i år.
JORDSKRED: En del av bilveien kollapset i nærheten av Big Sur 31. januar i år. Foto: NTB scanpix/JOSH EDELSON

Professor Gary Griggs ved University of California, Santa Cruz, tror det bare er et tidsspørsmål før veien ikke er brukbar lenger.

– Pacific Highways dager er snart ved veis ende. Det er «uunngåelig», en dag vil reparasjonene enten ikke være nok, eller være for kostbare til å redde motorveien, sier Griggs til amerikanske medier.

Professoren omtaler samtidig regionen som et «geologisk mareritt» med en miks av harde og myke steiner. I tillegg ligger området også på kanten av to tektoniske plater.

Samtidig har grunnforholdene gjort at områdene rundt veien har fått stå relativt urørt gjennom tidene, uten å bli bygget igjen av turistattraksjoner, butikker eller bensinstasjoner.

Klimaendringer

At deler av den populære veistrekningen blir ødelagt i løpet av et år, er ikke noe nytt. Likevel er det en tydelig utvikling i hyppigheten mellom ødeleggelsene.

Professor Griggs mener den globale oppvarmingen er en sterk medvirkende årsak.

Han tenker ikke spesielt på det stigende havnivået, men er mer bekymret for de stadig kraftigere regnbygene og skogbrannene som har herjet i California de siste årene.

Når vegetasjonen forsvinner som følge av en skogbrann, blir det mindre hold i jorden og perfekte forhold for eksempelvis leireras.

Ifølge CalFire var det i løpet av 2020 nesten 10.000 branner over 4,2 millioner dekar i California. Det er mer enn 4 prosent av statens omtrent 100 millioner dekar land, noe som gjør 2020 til den største brannsesongen registrert i Californias moderne historie.

Relatert