DATASIKKERHET: Flere apper som ligger i google Play, og som er lastet ned av over 100 millioner på verdensbasis, har store sikkerhetshull.
DATASIKKERHET: Flere apper som ligger i google Play, og som er lastet ned av over 100 millioner på verdensbasis, har store sikkerhetshull. Foto: Edgard Garrido / Reuters / NTB

Eksperter advarer mot farlig app: – Bør slettes med en gang

Flere amerikanske eksperter advarer om at en Android-app, som er installert av over 100 millioner personer verden over, kan være «veldig farlig». De råder brukerne til å slette den med en eneste gang.

Fredag forrige uke gikk en rekke IT-eksperter ut og advarte etter å ha gjort en oppdagelse på et populært hackerforum.

En person på forumet hadde nemlig lagt ut tre databaser som angivelig inneholder bruker-legitimasjon og enhetsdata stjålet fra tre forskjellige VPN-tjenester. Én av disse er den som heter Super VPN, som er lastet ned av over 100 millioner Google Play-brukere.

– I testene vi har gjennomført, la vi merke til at det kobles på flere brukere og kommunikasjon via usikret overføringsprotokoll, sa ekspertene til Cyber News.

Også de to VPN-appene ChatVPN og GeckoVPN med til sammen over 10 millioner nedlastinger ble det oppdaget alvorlige brudd på datasikkerheten ved.

– Sjekk om du har en av appene på telefonen din. Den bør slettes med en gang hvis det er tilfelle, mener Cyber News.

Får tilgang til personlig informasjon

Ifølge nyhetsnettstedet inneholdt bruddet detaljer om 21 millioner brukere, med data som inkluderer navn, e-postadresser, brukernavn, betalingsdata og enhetsdetaljer.

Avsløringen viser dermed at appen tilbyr det stikk motsatte av det den har til hensikt å gjøre, nemlig sørge for datasikkerhet.

Når man bruker en VPN-tjeneste, eller et virtuelt privat nettverk som forkortelsen står for, bruker man et annet datanettverk via en app på din egen enhet. Da legger man til et ekstra ledd som blant annet gjør deg vanskelig å spore opp.

Av flere brukes også dette til å komme seg inn på nettsider som er områdebegrenset, ved å lure sperren til å tro at du innenfor det området som der man har tilgang til siden.

Ikke første gang

Det er ikke første gang appen har blitt omtalt som veldig farlig. Ifølge Forbes har slike apper blitt anklaget for å ha skjult spionprogramvare innebygd tidligere.

– Det heises så mange røde flagg at det er umulig å anbefale slike apper til selv de enkleste formål, sa en IT-ekspert til magasinet i fjor.

Det ble også ropt varsku om at over 105 millioner brukere verden over kunne ha persondata på avveie knyttet til lignende apper.

– Over 105 millioner kan ha fått kredittkortinformasjon, private bilder- og videoer stjålet, advarte gruppen av IT-eksperter, VPNprok, om i 2020.

Relatert