Statsminister Erna Solberg synes Molde-ordfører Torgeir Dahl kunne spart seg for sine uttalelser om Oslos koronahåndtering.
Statsminister Erna Solberg synes Molde-ordfører Torgeir Dahl kunne spart seg for sine uttalelser om Oslos koronahåndtering. Foto: Terje Pedersen / NTB

Solberg om Molde-ordførerens Oslo-kritikk: – Et unødvendig sidespor

Statsminister Erna Solberg uttaler seg om Molde-ordfører Torgeir Dahls kritikk av Oslos koronahåndtering.

– Jeg vet at mange over hele landet er slitne og trøtte av koronatiltak. Vi må alle bidra, men det er ingen tvil om at Oslo har hatt det tøffere enn andre, skriver Solberg i et Facebook-innlegg.

Statsministeren mener utspill som setter by og land opp mot hverandre er unødvendige bidrag i koronadebatten.

Molde-ordfører Torgeir Dahl.
Molde-ordfører Torgeir Dahl. Foto: Berit Roald / NTB

– Derfor mener jeg utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor. Dette står vi i sammen – og skal komme ut av sammen, skriver Solberg.

Kritiserte Oslo

Dahl fikk mange reaksjoner da han i et intervju med VG kritiserte Oslos koronahåndtering.

Solberg peker på at folk og bedrifter i hovedstaden nok en gang må forberede seg på en periode med strengere koronatiltak.

– De nye tiltakene som byrådet varslet søndag har min og regjeringens støtte. Jeg håper tiltakene er nok til å slå ned smitten. Folk og bedrifter i hovedstaden har levd under strenge tiltak i lengre tid. Dette er slitsomt, skriver Solberg.

– Tøffere

Regjeringens hovedstrategi mot covid-19 kalles TISK: Testing, isolering, smittesporing og karantene. Solberg sier det er kommunene som gjør hovedjobben med å teste og smittespore, og trekker frem at kommuner over hele landet gjør en god jobb med å slå ned lokale utbrudd.

– Men det er ingen tvil om at Oslo over tid har hatt det tøffere enn andre, skriver Solberg.

Også helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) synes debatten er unøvendig.

– Vil du beklage utspillet på vegne av partiet?

– Dette var ikke et utspill på vegne av partiet, så det blir helt feil. Jeg har stor forståelse for at befolkningen i Oslo er slitne, de har hatt mange tiltak over lang tid nå. Jeg mener utspillert fra ordføreren er et unødvendig utspill, sier Høie.

– Det ble slemt

Tidligere Høyre-ordfører i Oslo, Fabian Stang, mener partifellen i Molde gikk for langt.

– I Oslo er vi vant til å få kjeft, berettiget eller uberettiget, for det meste men Molde-ordføreren gikk for langt. Det ble drøyt, det ble slemt, og er det noe vi ikke trenger nå så er det kritikk av hverandre. Vi kan ikke sette grupper opp mot hverandre vi trenger et samhold for å komme gjennom pandemien.

– Var dette mobbing?

– Det var et utrykk for noe underliggende ved at vi angriper andre når vi blir redde, og det skal vi ikke ha noe av. Nå skal vi stå sammen og sørge for at ingen stigmatiseres, men at vi løser pandemien på en ordentlig måte.

– Jeg er redd for at den type utspill kan gjøre at barna lærer seg å mobbe hverandre. For når vi voksne oppfører oss sånn mot hverandre, så tror barn at det er alright. Og det er det på ingen måte.

– Som ordfører, har du sagt slemme ting selv?

– Jeg har i min tid som ordfører sagt mye som jeg ikke skulle sagt, men når jeg sa noe som såret noen så sa jeg unnskyld. Så min oppfordring til Molde-ordføreren er at nå må han si unnskyld, også bruker vi denne saken til å minne hverandre på at sånt gjør vi ikke. Vi kjemper sammen, ikke mot hverandre.

– Jeg kan love at dersom Molde kommer i en krise, så skal folk fra Oslo stille opp så og si på minuttet.

Relatert