Tvetydig Trump tilbake på talerstolen

Natt til mandag talte Donald Trump for første gang siden han forlot Det hvite hus. Den avgåtte presidenten gjorde det klart at han ikke vil forsvinne med det første, men ga ikke svar på spørsmålet alle lurer på.

Søndag holdt Donald Trump sin første offentlige tale siden han gikk av som president på den konservative konferansen CPAC.

Talen hadde mye til felles med eks-presidentens valgkamparrangement, hvor Trump var innom tema som valgfusk, vindmøller, fake news og «cancel culture».

– Har dere savnet meg enda? spurte eks-presidenten da han entret scenen i Orlando.

Publikum svarte bekreftende, og brøt ut i øredøvende applaus.

Avfeide ryktene

– Jeg står foran dere i dag for å erklære at den utrolige reisen vi staret for fire år siden er langt fra over, fortsatte republikaneren, som på forhånd hadde varslet at han ville snakke om partiets fremtid.

Trump var tilbake i gammelt slag i Orlando.
Trump var tilbake i gammelt slag i Orlando. Foto: Joe Raedle/AFP

Det har lenge vært knyttet spenning til hvorvidt Trump fremdeles er en republikaner, eller om han ville benytte talen til å annonsere et nytt parti. Søndag var Trump raskt ute med å bekrefte ryktene som «fake news».

– Vi trenger ikke et nytt parti, for vi har det republikanske parti, forsikret forretningsmannen.

Flørtet med comeback

Med en riksrettssak hengende over seg har den tidligere presidenten holdt lav profil siden Joe Biden inntok Det hvite hus 20. januar. Trump er også utestengt fra Twitter, og søndagens tale var en sjelden mulighet til å nå ut til det amerikanske folk.

Til tross for at talen markerte Trumps comeback i offentligheten, var Fox News den eneste amerikanske TV-kanalen som valgte å vise eks-presidentens tale.

Eks-presidenten hadde mye på hjertet under den 90 minutter lange comeback-talen.
Eks-presidenten hadde mye på hjertet under den 90 minutter lange comeback-talen. Foto: John Raoux/AP Photo

Mange hadde spådd at Trump ville benytte anledningen til å annonsere sitt presidentkandidatur i 2024. Eks-presidenten vil i så fall være storfavoritt, og avgjørelsen kan få store konsekvenser for det republikanske partiet.

– Hvem vet? sa Trump med et smil, og la til at han vurderte «å slå demokratene for en tredje gang». Kommentaren var en tydelig henvisning til Trumps gjentatte løgner om at han vant presidentvalget i fjor høst.

Mot slutten av talen lovet han også at en republikansk president ville vinne «returnere til Det hvite hus i 2024».

– Jeg lurer på hvem det kan være, hintet Trump til publikums store begeistring.

Trumps tvetydighet gjør at spørsmålet om han faktisk vil stille fremdeles er ubesvart.

Ut mot «cancel culture» og egne kritikere

Den årlige konferansen CPAC er den største av sitt slag for konservative amerikanere. Årets tema er «America Uncanceled», hvor arrangørene ønsker å ta et kraftig oppgjør med «cancel culture».

Dette er en form for offentlig boikott og uthenging av personer som har gjort kritikkverdige ting, og har blitt kritisert av flere for å innskrenke ytringsfriheten.

Trump lovet på sin side at han ville kjempe mot cancel culture. Samtidig leste han opp navnet på republikanerne som hadde stemt for å dømme ham under riksrettssaken.

– La oss kvitte oss med alle sammen, sa Trump om partikollegene.

Én av republikanerne vil kvitte seg med, er kongressmannen Adam Kinzinger. Han tar kritikken med knusende ro, og fyrer tilbake mot den avgåtte presidenten.

– Trump tapte valget. Og forresten er denne talen kjedelig. Vi kan ikke vinne med denne kjedelige, energifattige, bablende, svake, avdankende klossmajoren, tordner republikaneren.

Relatert