VENSTRE-STØTTE Stein Erik Hagens Canica har gitt 1 million kroner i valgkampstøtte til Venstre.:
VENSTRE-STØTTE Stein Erik Hagens Canica har gitt 1 million kroner i valgkampstøtte til Venstre.: Foto: Stian Lysberg Solum

Abid Raja: – Har samlet inn 3,5 millioner kroner i valgkampstøtte

Stein Erik Hagens Canica har gitt 1 million kroner i valgkampstøtte til Venstre, også Christen Sveaas har gitt 1 million til regjeringspartiet.

Det er nestleder Abid Raja som har hatt ansvar for å samle inn pengebidrag til Venstres valgkamp i år, og han er godt fornøyd med støtten så langt.

– Vi har fått inn 3,5 millioner kroner så langt, sier Raja.

Venstre-nestlederen opplyser at bidragsyterne er:

– I tillegg har vi samlet inn 300.000 gjennom crowdfounding i forbindelse med Venstres bursdag i januar, forteller Raja.

Agra-gruppen står blant annet bak Mills og Delikat, og styres av Heje-familien.

Hagen med med millionstøtte

Så langt er det kun støtten til Hagen som er registrert offentlig på partifinansiering.no.

– Vi kommer til å registrere alt offentlig innen alle offisielle frister, opplyser Raja.

Det er gjennom selskapet sitt Canica at Stein Erik Hagen har gitt 1 million kroner i valgkampstøtte til partiet.

– Jeg er veldig glad for at Hagen vil gi støtte til Venstres valgkamp, sier Raja.

Han er tydelig på at han ikke har inngått noen forpliktelser overfor Hagen for at han skal gi støtten.

– Overhode ikke. Pengene er gitt uten noen bindinger, sier Venstre-nestlederen.

Han mener det er Venstres verdier som har overbevist Hagen.

– Jeg har fortalt ham om Venstres verdier som et liberalt parti. Et parti som er opptatt av klima og miljø, men også næringspolitikk, sier Raja.

ANSVAR FOR PENGEINNSAMLING: Venstre-nestleder Abid Raja (V), som også er kultur- og likestillingsminister, har ansvar for å samle inn penger til Venstres valgkamp. Han er godt fornøyd så langt.
ANSVAR FOR PENGEINNSAMLING: Venstre-nestleder Abid Raja (V), som også er kultur- og likestillingsminister, har ansvar for å samle inn penger til Venstres valgkamp. Han er godt fornøyd så langt. Foto: Trond Reidar Teigen/NTB Scanpix

Hagen: – Vil tilby støtte til flere partier

I følge Kapital er Hagen blant Norges ti rikeste med en formue på 33 milliarder.

– Vi vil fortsette å tilby støtte også til andre ikke sosialistiske partier, sier Hagen til TV 2.

Hagen har lang tradisjon for å bidra med pengestøtte til de borgerlige partiene. I 2019 gav han et bidrag til Høyre på 2 millioner kroner, samt 1 million til KrF og 1 million til Viken Venstre – Rajas fylkeslag. I år er det Venstre sentralt som får pengegaven.

– Også støtten som gikk til formelt til Viken Venstre ble brukt til hele Venstres valgkamp. Det var ikke en støtte til meg, sier Raja.

Pengestøtten er registrert mottatt tirsdag denne uken.

TV 2 har tidligere skrevet om Høyre som har fått 100.000 kroner i valgkampbidrag, fra Monaco-bosatte Arne Helge Fredly.

Renner inn til Rødt

Nå er det tilsynelatende Venstre som har fått inn mest i valgkampstøtte hittil i år, ifølge registeret.

Men det er 200 dager igjen til valget og det er ventet at partiene får flere pengegaver nærmere høsten.

Etter Venstre er det faktisk Rødt som har samlet inn mest hvis man ser utelukkende på bidrag til den sentrale partiorganisasjonen, i følge registeret – til sammen 428.416 kroner.

Rødt utfyller bildet, og kan fortelle at de har samlet inn vesentlig mer, men enkeltbeløpene er så små at de ikke er registreringspliktige. Gjennom såkalt crowdfounding har partiet fått inn ytterligere 548.000 kroner. Det vil si nesten 1 million kroner siden nyttår.

– Torsdag var det 200 dager til valget. Bare den dagen samla Rødt inn nesten dobbelt så mye fra grasrota som Venstre har klart siden 1. januar. Så lykke til med sperregrensa hvis det skal gå så tregt med dem framover, sier 1.nestleder Marie Sneve i Rødt, og legger til:

– Det er sikkert nyttig med fire rike onkler, men selv milliardærene har bare én stemme hver, og det er stemmene som teller til slutt. Rødt har ingen rike onkler, men har derimot fått inn over 1750 enkeltbidrag med et snitt på under 300 kroner.

SAMLET NESTEN 1 MILLION: 1. nestleder Marie Sneve i Rødt er godt fornøyd med at partiet har samlet inn nesten 1 million uten det hun kaller rike onkler.
SAMLET NESTEN 1 MILLION: 1. nestleder Marie Sneve i Rødt er godt fornøyd med at partiet har samlet inn nesten 1 million uten det hun kaller rike onkler. Foto: Ryan Kelly/NTB

Av støtten som er registrert på partifinansiering.no er ingen enkeltbidrag over 50.000, men totalt 18 enkeltbidrag fra partiets medlemmer, men også et enkeltbidrag fra Norsk Jernbaneforbund (NJF) på 20.000 kroner. NJF er et av forbundene som har tilsluttet LO. LO og flere av LOs forbund har tradisjon for å gi pengegaver til de rødgrønne partiene.

Arbeiderpartiet sentralt har så langt fått inn litt over 85.000 kroner, mens Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet sentralt ikke har fått registrert noen valgkampbidrag foreløpig.

Relatert