Kraftig smitteøkning i Oslo: –Vurderer å sette inn tiltak som hindrer sosial kontakt

Bekymringen er stor etter at smitten har økt kraftig i hovedstaden. Nå er planen om en gradvis gjenåpning midlertidig lagt på is.

231 personer ble registret koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er det høyeste smittetallet i hovedstaden på over tre måneder.

Det dobbelt så mange som snittet den siste uken, som var på 115 smittede per dag.

– Vi er bekymret. Det er et hardt slag for Oslo som har jobbet systematisk med å få ned smitten, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Han forteller at den økende utbredelsen av de nye virusvariantene, gjør situasjonen vanskeligere.

– Det er utbrudd flere stedet i Oslo. De forsøker å slå det med testing, isolasjon, smittesporing og karantene, men det er krevende sånn situasjonen er nå, sier Guldvog.

Nå vurderer Helsedirektoratet sammen med Oslo kommune om det kan skal innføres enda strengere tiltak.

BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn Guldvog mener utviklingen er urovekkende.
BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn Guldvog mener utviklingen er urovekkende. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Begrense sosial kontakt

Oslo har levd med svært strenge tiltak helt siden november. I begynnelsen av februar begynte situasjonen å se lysere ut. På en pressekonferanse sa byrådsleder Raymond Johansen at Oslo ikke hadde hatt så lave smittetall siden slutten av oktober.

– Det åpner for en gradvis og kontrollert gjenåpning av Oslo, sa byrådslederen da.

TILTAK: Planen om en gradvis gjenåpning av Oslo kan stå i fare nå som smitten øker kraftig.
TILTAK: Planen om en gradvis gjenåpning av Oslo kan stå i fare nå som smitten øker kraftig. Foto: Erik Edland / TV 2

Guldvog er klar på at hovedfokuset nå må være å slå ned smitten.

– Vi kan se på om man kan innrette de eksisterende tiltakene smartere. Men R-tallet er på 1,4 og det bør være godt under 1. Det er vanskelig å tenke seg at det kan gjøres vesentlige lettelser sånn sitasjonen er nå, sier han.

– Må det strengere tiltak til?

– Vi vurderer om vi kan iverksette tiltak som hindrer at folk har mye sosial kontakt, som bidrar til økt smitte, sier helsedirektøren.

I tillegg vil helsemyndighetene vurdere behovet for regionale tiltak.

– Smitten vil ikke holde seg innenfor byens grenser når man ligger på et så høyt smittenivå, sier Guldvog.

Flere steder rundt Oslo har også høyt smittetrykk. Fredag ble det registret 39 smittetilfeller siste døgn i Lillestrøm. I Bærum ble det registrert 36 tilfeller.

– Situasjonen er urovekkende

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at smittesituasjonen nå er bekymringsverdig.

– Situasjonen er nå urovekkende i Oslo og Agder, men også i Viken, sier Forland.

BEKYMRET: Fagdirektør Frode Forland i FHI sier at det nå diskuteres sterkere tiltak for å få kontroll på smitten.
BEKYMRET: Fagdirektør Frode Forland i FHI sier at det nå diskuteres sterkere tiltak for å få kontroll på smitten. Foto: NTB

Fagdirektøren sier at den nye virusvarianten gjør at hele bildet blir endret.

– De tiltakene vi har hatt har vært strenge nok til å holde epidemien i sjakk med de kjente virusvariantene. Men når vi ser et stadig økende innslag av den nye virusvarianten, er ikke tiltakene vi har sterke nok. Derfor må vi drøfte hvordan vi kan å få opp tiltaksnivået i de kommunene som har økende smitte, for å prøve å holde dette nede slik at vi slipper å øke tiltakene i hele landet, sier Forland.

– Hvilke tiltak diskuteres?

– I disse områdene diskuterer man tiltak for å slå ned utbruddene med enda mer effektivt strategi, ved å teste bredere, samt å ikke bare putte de enkelte nærkontaktene i karantene, men også nærkontaktene til nærkontaktene igjen, og ha en enda strammere overholdelse av karantenereglene. I tillegg må man igjen diskutere avstandskrav, bruk av munnbind og tenke på det kanskje i andre situasjoner enn før. Samt å stenge ned igjen aktiviteter knyttet til blant annet kultur og sport, sier fagdirektøren.

Begrense sosial kontakt

– Jeg er bekymret over den økende smitten nå, spesielt fordi mange trolig har det muterte viruset, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Planen om en gradvis gjenåpning av Oslo virker være lagt på is. Nå understreker Johansen behovet for å fortsette med strenge tiltak.

– Det er ingen tvil om at import av de muterte variantene av viruset har gitt økt smittespredning i befolkningen. Det ser vi resultatene av gjennom stigende smittetall. Derfor ligger byrådets linje med strenge tiltak over tid fast, sier Johansen til TV 2.

– Vi har de strengeste tiltakene i landet, det har vi hatt lenge og det vil vi fortsette med. Derfor har vi hatt god kontroll over smittesituasjonen, sier han.

Mørketall

Byrådet mener det er og har vært mørketall rundt koronasmitte i Oslo.

– Byrådet har derfor satt i gang en testoffensiv der vi utnytter den gode testkapasiteten vi har i Oslo enda mer, sier byrådslederen.

Han er godt fornøyd med at mange har testet seg i forbindelse med vinterferien.

– Det gjør at vi klarer å fange opp enda mer smitte. Dermed får vi også̊ mulighet til å spore mer av smitten, isolere og sette flere i karantene, sier Johansen.

Han oppfordrer alle som kommer hjem fra vinterferie til å teste seg.

Her er det mest smitte

Stovner bydel har det høyeste smittetrykket. Der er det nå 387 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Alna bydel har andreplassen med 345 og Grorud er på tredjeplass med 310 smittede per 100.000.

Det laveste smittetrykket finner vi i Ullern og Nordre Aker med 115 og 118 smittede per 100.000.

Totalt er 19.660 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Rundt en firedel av tilfellene, nesten 4.800, er registrert i aldersgruppen 20 til 29 år.

Relatert