STRAMMER INN: Onsdag ettermiddag presenterte svenske myndigheter oppdaterte koronatiltak. Det innføres blant annet restriksjoner i butikker, serveringssteder og treningssentre.
STRAMMER INN: Onsdag ettermiddag presenterte svenske myndigheter oppdaterte koronatiltak. Det innføres blant annet restriksjoner i butikker, serveringssteder og treningssentre. Foto: Henrik Montgomery / TT Nyhetsbyrån / AP / NTB

Sverige strammer ytterligere inn

Situasjonen i Sverige er alvorlig, smittespredningen er høy og økningen fortsetter. For å forhindre en tredje bølge strammer de nå ytterligere inn.

Sveriges statsminister Stefan Löfven ser med bekymring på smittesituasjonen i landet, spesielt urovekkende er situasjonen med de muterte variantene.

– Situasjonen er nå alvorlig, sier Löfven på en pressekonferanse onsdag ettermiddag da det ble lagt fram nye restriksjoner.

For å bekjempe smittespredningen må alle serveringssteder, uavhengig om de servere alkohol eller ikke, stenge dørene senest klokken 20.30. Den nye regelen gjelder fra 1. mars.

Frykter tredje bølge

Siste døgn ble det registrert 80 nye dødsfall i Sverige, og statsminister Löfven frykter en tredje bølge.

– Det er en stor risiko for en tredje bølge. Dette er ikke skjebnebestemt, det er din og min oppførsel som avgjør om det blir slik, sier Löfven.

I tillegg til å stramme inn på åpningstidene i restauranter, barer og kafeer, strammes det også ytterligere inn på hvor mange personer som kan være i butikker, gallerier og treningssentre.

De regionale smittevernlegene har fått fullmakt til å til å ta nødvendige avgjørelser som trengs i deres område.

Vurderer å stenge deler av landet

Skulle situasjonen forverres enda mer, har regjeringen forberedt seg på å kunne stenge deler av landet.

- Forhåpentligvis er det ikke nødvendig, sier Löfven.

Statsministeren anbefaler svenskene å ikke senke skuldrene nå.

- Nå er ikke tiden for å slappe av. Det må ikke være overbelastning, verken på bensinstasjoner, i butikker eller hvor som helst, sier Löfven.

Det positive er at leveransen av vaksiner øker kraftig.

- Denne uken leveres 210.000 doser, neste uke økes den til over 300.000 doser. I går hadde 660.000 vaksinedoser blitt gitt i Sverige. Dette er gledelig, men mens denne vaksinasjonen pågår, må vi alle fortsette å gjøre vår del for å redusere smittespredningen, spesielt når situasjonen er så alvorlig og risikoen for en tredje bølge er stor, sier Stefan Löfven.

– Ikke dra på tur

Johan Carlson i det svenske folkehelsebyrået sier at trengsel i butikker og på kjøpesentre skaper problemer, derfor vil det komme skjerpede tiltak når det gjelder hvor mange som får være tilstede i butikker, på kjøpesentre og treningssentre samtidig.

Disse tiltakene vil myndighetene komme tilbake til.

Carlson oppfordrer den svenske befolkningen til å absolutt ikke dra på turer verken til fjells eller å besøke slektninger og venner.

Én i butikken

I forkant av pressekonferansen har regjeringen og Folkhälsomyndigheten diskutert en anbefaling om at bare én person per husstand kan gå i butikken i Sverige.

Dette tiltaket har blitt gjennomført i flere land, blant annet New Zealand.

Målet med å be folk gå i butikken alene er å redusere risikoen for trengsel, skriver nyhetsbyrået TT, som erfarer at dette er med i diskusjonen mellom regjeringen og Folkhälsomyndigheten.

Relatert