TOPPER: Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier til TV 2 at han er ydmyk og takknemlig for at han nå får toppe Oslo Frps stortingsliste. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
TOPPER: Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier til TV 2 at han er ydmyk og takknemlig for at han nå får toppe Oslo Frps stortingsliste. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Tybring-Gjedde topper Frps foreslåtte liste i Oslo – Hagen vraket

– Mange i Oslo mener vi ikke bør ha tre menn på topp. Carl har førsteplassen i Oppland, og da velger vi Christian Tybring-Gjedde og Jon Engen-Helgheim i Oslo, sier Ketil Solvik-Olsen.

Christian Tybring-Gjedde står øverst og følges av Jon Engen-Helgheim på nominasjonskomiteens nye forslag til stortingsliste for Oslo Fremskrittsparti.

– Jeg er både ydmyk og takknemlig. Det har vært tøft halvår for Oslo FrP. Nå håper jeg vi kan forenes og kjøre en positiv og optimistisk valgkamp, skriver Tybring-Gjedde i en SMS til TV 2.

Han understreker at det nå er nominasjonsmøte som vedtar den endelige listen, og at helt sikkert er noen som skulle ønske at forslaget så annerledes ut.

På tredjeplass foreslås Aina Stenersen, skriver partiet i en pressemelding. Stenersen var partiets toppkandidat til bystyret i Oslo i 2019. På fjerde plass står Maria Zähler. Etter det TV 2 erfarer meldte Stenersen seg til disposisjon til andreplassen dersom Tybring-Gjedde rykket opp som følge av Siv Jensens exit. Men der figurer en annen politiker.

– Overveldende

Nemlig Jon Engen-Helgheim, som i dag er innvalgt på Stortinget fra Buskerud.

Han synes det er veldig hyggelig at han nå er ønsket på en andre plass på Oslo Frps stortingsliste.

– Jeg har veldig respekt for prosessene i Oslo, ettersom jeg nå meldte meg på i et annet fylke ennet mitt eget. Jeg må si at velkomsten har vært overveldende. Det virker som at mange er engasjert i at jeg skal få en plass på Stortinget, sier Helgheim til TV 2.

Også partinestor Carl I. Hagen ble foreslått av minst ett bydelslag i Oslo, men figurerer ikke på nominasjonskomiteens forslag til liste.

– Carl fra Oppland

Ketil Solvik-Olsen som leder interimstyret i Oslo mener styret nå har satt opp en topp-kvartett som viser bredde, og samler både lang erfaring og ungdommelig pågangsmot.

– Helgheim er en sjelden mulighet til å få et landskjent navn på listen til erstatning når Siv trakk seg. Aina er erfaren fra bystyret mens Maria representerer en ny generasjon, sier Solvik-Olsen til TV 2.

Etter fylkeslaget ble satt under administrasjon har et interimstyret tatt på seg oppgaven som både nominasjonskomité og valgkomité, et mandat gitt dem av partiets sentralstyre.

På spørsmål om hvorfor Hagen ikke er på lista, svarer Solvik-Olsen:

– Mange i Oslo mener vi ikke bør ha tre menn på topp. Carl har førsteplassen i Oppland, og da velger vi Christian og Jon i Oslo. FrP laget er samlet sett sterkere ved å ha kvartetten vi ha samlet på topp og få Carl med fra Oppland, sier Solvik-Olsen.

TV 2 kunne i går melde om at det var tydelige motforestillinger i fylkeslaget mot å sette tre menn på topp stortingslista.

Det kan likevel skje ettersom Hagen har tidligere har signalisert at han er villig til å ta opp kampen med Stenersen om tredjeplassen.

– Hvis noen lokallag i Oslo fortsatt vil ha meg på kampplass vil jeg vurdere det nøye, sier Hagen til TV 2.

Han er ikke overrasket over innstillingen.

– Den er som forventet, sier Hagen.

Peter N. Myhre som fylkesleder

Nominasjonskomiteen har også kommet med forslag til nytt fylkesstyre, med Peter N. Myhre som leder og Andreas Meeg-Bentzen og Karin S. Woldseth som nestledere.

Som TV 2 kunne melde i går var Myhre ønsket av flere lokallagsledere som ny fylkesleder.

Fremskrittspartiet har i dag to plasser på Stortinget fra Oslo. Nominasjonskomiteen måtte lage ny liste i en fart da Siv Jensen trakk seg 18. februar.

Nominasjonsmøtet avholdes 13. mars, og årsmøtet 6.mars.

Relatert