Amerikanske bombefly har landet i Norge

Det første flyet landet i 13-tiden på Ørland kampflybase.

Tidligere denne måneden ble det kjent at amerikanske bombefly skal operere fra Ørland, og samtrene med norske styrker.

Det første B-1B Lancer bombeflyet landet i 13-tiden mandag, og det andre landet før klokken 17. I alt fire B-1B fly blir værende en måneds tid.

Over 200 amerikanske soldater er allerede på plass, for å forberede samtreningen mellom de amerikanske flyene og norske luft- og bakkestyrker.

– B-1 har konvensjonelle kapasiteter som skal brukes til å øve med landstyrker. Det skal øves på reelle situasjoner og luftstøtte fra B-1. Vi skal evne å bruke denne støtten hvis vi trenger den, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) tidligere denne måneden om at amerikanske bombefly skal trene i Norge.

Michael Bottenvik-Hartmann, nestkommanderende ved 132. luftving og oberstløytnant Ryan Stallsworth, sjef for de amerikanske styrkene på Ørland.
Michael Bottenvik-Hartmann, nestkommanderende ved 132. luftving og oberstløytnant Ryan Stallsworth, sjef for de amerikanske styrkene på Ørland. Foto: Stein Roar Leite/TV 2

Avskrekking

Ifølge den amerikanske europeiske felleskommandoen EUCOM er det første gang dette skjer.

– I utgangspunktet har dette flyet kapasitet til å levere samme type våpen som vi kan levere med våre norske F-16 og F-35. Den store forskjellen er jo volumet dette flyet kan bære med seg, sier Michael Bottenvik-Hartmann, som er nestkommanderende ved Ørland kampflybase.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen har endret seg de siste årene, med et økt spenningsnivå og stormaktsrivalisering mellom Russland og USA.

Behovet for alliert forsterkning av Norge har økt, og NATOs aktivitet i nord har økt betydelig.

Ifølge Bakke-Jensen harRusslands konfronterende atferd de siste årene utfordret NATO, som møter denne utviklingen med å dreie mot avskrekking. I NATOs nye strategi står troverdig avskrekking sentralt.

I sin Arktis-strategi vektlegger det amerikanske flyvåpenet økt evne til avskrekking også i nordområdene.

Det andre av i alt fire B-1B bombefly landet mandag ettermiddag.
Det andre av i alt fire B-1B bombefly landet mandag ettermiddag. Foto: Stein Roar Leite/TV 2

Relatert