NY TRIO?: Både Christian Tybring-Gjedde, Jon Helgheim, Carl I. Hagen er interessert i å stille til Stortinget for Frp i Oslo til høsten.
NY TRIO?: Både Christian Tybring-Gjedde, Jon Helgheim, Carl I. Hagen er interessert i å stille til Stortinget for Frp i Oslo til høsten. Foto: NTB/Montasje

Kritisk til tre Frp-menn på topp: – Jeg er ganske sjokkert

Flere i Oslo Frp advarer mot en stortingsliste med tre menn på topp.

– Jeg er ganske sjokkert, sier tidligere fylkesleder i Oslo Frp, Tone Ims Larssen til TV 2.

Hun reagerer på hvordan Jon Engen-Helgheim, som er innvalgt fra Buskerud, nå er blant de mest aktuelle navnene til de to øverste plassene på stortingslista til Oslo Frp, etter Siv Jensens varslede exit.

– Jeg synes prosessen her er rar. Bare fordi noen snakker sammen så er plutselig alt greit. Vi har hatt et stort fokus på å rekruttere flere kvinnelige velgere og flere kvinner til posisjoner i Frp. Da er det veldig spesielt å hente noen fra et annet fylke når vi har kvinner som vil og kan stille her i Oslo, sier Larssen som i dag er vararepresentant for Frp i Oslo bystyre.

Tre menn på topp

Både Jon Engen-Helgheim og Christian Tybring-Gjedde har på hvert sitt hvis gitt uttrykk for at de vil inn på Stortinget til høsten for Oslo Frp.

Nå sier Helgheim tydelig at han stiller seg til disposisjon for både 1. og 2.plassen på lista.

– Men jeg ønsker ikke å stille mot Christian, hvis han vil ha 1.plassen vil jeg ikke utfordre ham på det, sier Helgheim til TV 2.

Det var Aftenposten som første meldte om saken.

Tybring-Gjedde har ikke lagt skjul på at han takker ja til førsteplassen om han blir tilbudt denne. Lederen av interimstyret, Ketil Solvik-Olsen, som nå står ansvarlig for nominasjonsprosessen, har selv pekt på det er naturlig at Tybring-Gjedde rykker opp og at Helgheim da først og fremst er aktuell for andre plassen.

I tillegg har har Hagen meldt sin interesse for 3.plassen for lista.

Hvis dette blir løsningen får Oslo Frp en stortingsliste med tre menn på topp.

– Skviser ut Aina

Dette er noe av det Larsen reagerer på. Aina Stenersen var i utgangspunktet innstilt på 3.plassen. Larsen mener det er like naturlig at Stenersen rykker opp som at Tybring-Gjedde rykker opp.

– Jeg mener Helgheim skviser ut Ainas posisjon. Det er rart når han selv mener han ble skviset ut i sitt eget fylke Buskerud, sier Larssen.

REAGERER: Tone Ims Larssen i Oslo Frp.
REAGERER: Tone Ims Larssen i Oslo Frp. Foto: TV 2

Helgheim deler ikke den beskrivelsen.

– Dette får Oslo Frp avgjøre. Jeg forholder meg til den listen de vedtar på sitt nominasjonsmøte. Siv Jensen har varslet sin avgang, og da har det dukket opp en ny situasjon. Ingen har navnene sine skrevet på disse plassene.

– Mener du kjønnsbalanse på en stortingsliste er viktig?

– Dette har jeg full tillit til at Oslo Frp klarer å håndtere.

– Mener du selv det er uproblematisk med tre menn på topp?

– I mitt hodet er det politikken som teller, men dette blir helt opp til Oslo Frp å avgjøre, sier Helgheim.

– Kan ikke ha tre menn

TV 2 har kontaktet en rekke lokallagsledere i Oslo Frp. Mange holder kortene tett til brystet, men enkelte er tydelige på noen grunnprinsipper.

Blant dem Karin Woldseth, som tidligere var nestleder i Oslo Frp og nå leder Alna Frp.

Hun mener det er naturlig at Tybring-Gjedde rykker opp, og har ikke noen motforestillinger mot Engen-Helgheim som et aktuelt navn til 2.plassem, men mener det ikke går med tre menn på topp.

VIL IKKE HA TRE MENN PÅ TOPP: Karin Woldseth.
VIL IKKE HA TRE MENN PÅ TOPP: Karin Woldseth. Foto: Frp

– På den 3.plassen skal Aina Stenersen stå, sier Woldseth og utdyper:

– Vi kan ikke ha tre menn på topp. Det hjelper ikke å ha en kvinnelig partileder altså. Dette er ikke diskuterbart fra mitt ståsted.

Også lokallagsleder i Vestre Aker Frp, Beate Holland, mener det er naturlig med en kvinne blant de øverste plassene.

– Jeg mener det er problematisk hvis vi har tre menn på topp. Vi må få fram de flinke damene vi har, sier Holland til TV 2.

Stenersen som i utgangspunkt var innstilt på 3.plassen før Siv Jensen trakk seg som partileder, er ordknapp om sine egne ambisjoner.

«Jeg har dialog med nominasjonskomiteen, og kommenterer ikke listeplassering før ny innstilling.», skriver hun i en SMS til TV 2.

Hagen utfordrer Stenersen

Hagen bekrefter at han støtter Helgheim som kandidat hvis han blir foreslått.

– Jeg vil gjerne ha Engen-Helgheim på Stortinget. Han er veldig dyktig og kunnskapsrik, og en rolig og dyktig debattant debatt, sier han.

VIL VÆRE VARA: Carl I. Hagen sikter seg inn mot 3.plassen på stortingslista.
VIL VÆRE VARA: Carl I. Hagen sikter seg inn mot 3.plassen på stortingslista. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Hagen har tidligere gjort det klart at han er villig til å stille til kampvotering mot Aina Stenersen hvis hun blir stående på 3.plassen på listen.

– Men er det aktuelt å utfordre Helgheim på andre plassen?

– Nei, jeg er fornøyd med å være vara, sier han.

Hagen er nominert på topp for Oppland Frp, og tror sjansene for at han får en plass på Stortinget har økt etter at Siv Jensen varslet sin avgang.

– Kvalitet - ikke kjønn

Lokallagsleder i Gamle Oslo Sigurd Fredeng ønsker seg Tybring-Gjedde på topp, og deretter Engen-Helgheim og Hagen. Det er uproblematisk mener han.

– Vi i Frp går etter kvalitet og ikke etter kjønn, sier Fredeng til TV 2.

Det er lokallagsleder i Stovner Frp, Ombir Upadhyay, enig i.

– Politisk tyngde er viktigere enn at vi kvoterer noen inn, om det så er en kvinne eller enn innvandrer, sier Upadhyay.

Relatert