Viggo Kristiansen blir ikke løslatt nå – statsadvokaten varsler snarlig beslutning

Viggo Kristiansen (41) blir ikke løslatt i dag, men statsadvokaten varsler en beslutning om «noen dager».

– Behandlingen av begjæringen vil bli prioritert, og vi har ambisjon om å treffe en avgjørelse i løpet av noen dager, skriver førstestatsadvokat Erik Erland Holmen i en pressemelding.

Overfor TV 2 sier Holmen at de nå vil ta stilling til anførslene Viggo Kristiansen og hans forsvarere kom med i forbindelse med søndagens begjæring om løslatelse. Den ble sendt i kjølvannet av at 41-åringen fikk Baneheia-saken gjenåpnet.

– Vi må vurdere og ta stilling til enhver grunngitt begjæring som kommer til oss, sier Holmen.

– Er oversoning en problematikk dere er redde for?

– Vi legger til grunn at Kristiansen sitter på en rettskraftig dom på forvaring som utløper i september, sier Holmen.

FENGSLET: Viggo Kristiansen har sittet bak lås og slå i 20 år etter at han ble dømt i Baneheia-saken.
FENGSLET: Viggo Kristiansen har sittet bak lås og slå i 20 år etter at han ble dømt i Baneheia-saken. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Fengslet i over 20 år

Viggo Kristiansen har sittet i fengsel siden september i 2000. Sammen med sin daværende kamerat Jan Helge Andersen ble han funnet skyldig i drap og voldtekt av to jenter på åtte og ti år i Baneheia.

Andersen ble dømt til 19 års fengsel, mens Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år. Til tross for at Kristiansen kunne ha begjært seg løslatt allerede i 2010, har han ikke gjort det før nå.

– Viggo har vært klar på at han ikke skal ut før han er frikjent. Det som har endret seg nå, er at han er overbevist om at han blir frikjent, sa forsvarer Arvid Sjødin til TV 2 søndag.

Kommisjonen har funnet flere svakheter ved bevisene mot Kristiansen, og flertallet mener det er en rimelig mulighet for at han ville blitt frifunnet, hvis retten hadde fått forelagt seg de opplysningene som er lagt fram i forbindelse med gjenopptakelsesbegjæringen.

Lover snarlig avgjørelse

Viggo Kristiansen er fremdeles under soning etter lagmannsrettens dom.

Avgjørelsen om gjenåpning innebærer ikke at statsadvokatene per nå vil begjære ham løslatt, heter det i pressemeldingen, men at de vil fatte en avgjørelse i løpet av «noen dager».

Det er Riksadvokaten som til slutt skal avgjøre hva som nå skjer med Viggo Kristiansen.

– Det vurderes om det skal gjennomføres en ankesak med full bevisførsel, eller om man skal legge ned påstand om frifinnelse, sier Holmen.

– Er det aktuelt å gjennomføre ny etterforskning i saken?

– Det er noe som eventuelt må vurderes.

Relatert