STENGT: E6 på strekningen Langfjordbotn til Langnes er stengt på grunn av snøskred og fare for skred. Skjermdump: webkamera Statens vegvesen
STENGT: E6 på strekningen Langfjordbotn til Langnes er stengt på grunn av snøskred og fare for skred. Skjermdump: webkamera Statens vegvesen

Uvær og skredfare gir stengte veier: – Nærmest unntakstilstand

Store deler av veinettet i Nordland, Troms og Finnmark er stengt, en skole stenges, og det er varslet full storm i Nord-Troms og Vest-Finnmark.

Fra natt til søndag til natt til tirsdag er det ventet sørøstlig full storm, med lokalt svært kraftige vindkast på 35–40 meter per sekund, varsler Meteorologisk institutt. Varselet gjelder for Nord-Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark.

Der er det også betydelig snøskredfare, oransje farevarsel for sterk ising på skip, og i landsdelen for øvrig er det flere gule farevarsler.

Berlevåg skole i Finnmark stenger mandag, og legger opp til hjemmeskole for sine 60–70 elever. Dette gjøres for å være føre var, da det meldes kraftig vind opp i orkans styrke i kommunen, ifølge iFinnmark.

– Unntakstilstand

Uvær og skredfare får enorme konsekvenser for fremkommeligheten i nord.

I 6-tiden skriver Vegtrafikksentralen nord at store deler av veinettet i Nordland, Troms og Finnmark er stengt.

– Det er nærmest unntakstilstand på veiene i regionen, skriver Altaposten.

I tillegg er det utfordringer for både ferger, hurtigbåter og i flytrafikken.

Håper på bedring

– Været er utfordrende. Det er litt bedring fra i går, men fortsatt godt norsk vintervær, sier trafikkoperatør Christer Berntsen i Vegtrafikksentralen Troms og Finnmark.

Berntsen opplyser at det var mye nedbør søndag og natt til mandag. Utover mandagen er det ventet å bedre seg litt.

– Noen av veiene vil trolig åpne utover dagen. Det er særlig i Alta- og Hammerfest-området som er hardest rammet, sier Berntsen.

Se fullstendig oversikt over hvilke veier som er stengt på hjemmesiden til Statens Vegvesen.

Advarer mot skred

Mandag er det betydelig snøskredfare, faregrad tre, nesten alle steder NVE gir løpende oppdateringer for.

Det ventes naturlig utløste skred i Vest-Finnmark, Nord-Troms og på Vestlandet.

Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) ber mandag morgen folk om å være varsomme. De påpeker generelt ustabile forhold i snøen, med moderat til svake bindinger i mange brattheng. Selv ved liten tilleggsbelastning er skredutløsning mulig.

– Ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader og holde avstand til utløpsområder, skriver HRS på Twitter.

Søndag ble rundt 200 personer isolert etter snøskred i Fjordbukta nord for Alta. Flere fastboende og hyttebeboere er fortsatt innestengt.

Relatert