FLYDELER: Broomfield-politiet publiserte bilder på Twitter lørdag som viste flydeler ligge foran et hus. Foto: Broomfield Police Department via AP / NTB
FLYDELER: Broomfield-politiet publiserte bilder på Twitter lørdag som viste flydeler ligge foran et hus. Foto: Broomfield Police Department via AP / NTB

Japan setter alle Boeing 777-fly på bakken etter motorbrann

Japan stanser alle Boeing 777-fly etter at flytypen nødlandet i Denver med store motorproblemer.

Amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) varsler umiddelbare undersøkelser av flytypen Boeing 777 etter at et fly nødlandet i Denver med store motorproblemer.

Nå beordrer den japanske regjeringen sine innenlandske flyselskaper til å stanse alle Boeing 777-fly, opplyser Japan Times.

United Airlines' flygning fikk problemer med den høyre motoren kort tid etter avgang fra Denvers internasjonale lufthavn lørdag.

Motoren tok fyr, og deler falt ned i et boligområde. Flyet skulle til Honolulu.

– Vi har gjennomgått all tilgjengelig sikkerhetsinformasjon etter hendelsen, melder FAA i en uttalelse søndag.

Flydeler falt fra himmelen

Flere store metalldeler løsnet fra flyet og landet i hagen til innbyggere i byen Broomfield, som ligger rundt 20 kilometer fra Denver.

46 år gamle Kieran Cain bor i Broomfield og spilte basketball med barna sine da de plutselig så at det kom flydeler ned fra himmelen.

– Vi hørte et gigantisk smell og så en sky av røyk. Så begynte det å falle ting ned fra himmelen. Da ringte jeg 911, sier Cain til NBC News.

Cain og barna søkte ly under et uthus mens de så flydelene falle ned.

En video som en av passasjerene filmet fra innsiden av passasjerflyet, viser at den ene motoren til flyet stod i full fyr mens flyet var i luften.

Skal undersøke motorfeil

Konklusjonen er at bladene på flyets Pratt & Whitney PW4000-motor skal undersøkes nærmere. Disse bladene brukes kun på flytypen Boeing 777.

United Airlines varslet kort tid etter at 24 fly med samme motor umiddelbart settes på bakken for å være på den sikre siden.

Flyprodusenten Boeing anbefaler samtidig at bruken av flytypen 777 med samme type motor innstilles, skriver Reuters. I alt 69 fly var i drift, mens 59 fly sto parkert på grunn av den reduserte flytrafikken, ifølge Boeing.

Flytypene 777–200 og 777–300 som er påvirket, er eldre fly som de fleste flyselskaper holder på å fase ut.

Har oppdaget motorfeil tidligere også

Det japanske samferdselsdepartementet har beordret Japan Airlines (JAL) og All Nippon Airways (ANA) om å sette sine 777 med P & W4000-motor på bakken.

Departementet opplyser at et fly av denne modellen fra JAL måtte returnere til Tokyo internasjonale flyplass i starten av desember på grunn av en motorfeil. Flyet var 26 år gammelt, samme alder som flyet som var involvert i helgens hendelse i Denver.

Relatert