SKRED: Bak dette bygget gikk det to skred på en fylkesvei nord for Alta søndag formiddag. Beate Bjørgsdatter Devik-Lauritzen bor 500 meter fra skredet.
SKRED: Bak dette bygget gikk det to skred på en fylkesvei nord for Alta søndag formiddag. Beate Bjørgsdatter Devik-Lauritzen bor 500 meter fra skredet. Foto: Privat

Flere innestengt etter snøskred i Alta

To snøskred har gått over en fylkesvei i Fjellbukta i Alta. Flere fastboende og hyttebeboere er innestengt.

Ingen skal ikke være tatt av skredene, men utfartsveien er sperret.

En av dem som er innesperret av skredet, er Beate Bjørgsdatter Devik-Lauritzen og hennes fem år gamle sønn.

De er fastboende, og hun sier at hun har blitt bedt om å holde seg unna raset, som har gått omkring 500 meter fra huset hennes, fordi en høyspentledning henger i lufta og kan være farlig.

INNSTENGT: Beate Bjørgsdatter Devik-Lauritzen og sønnen er en av mange som er innesperret som følge av snøskredet i Fjellbukta.
INNSTENGT: Beate Bjørgsdatter Devik-Lauritzen og sønnen er en av mange som er innesperret som følge av snøskredet i Fjellbukta. Foto: Privat

– All informasjonen jeg har fått, kommer fra brøytebilsjåføren her. Jeg har ikke hørt noe fra politiet eller kommunen, sier hun til TV 2.

– Jeg og sønnen min er de mest innesperrede, for de som er på andre siden, kommer seg til kaia der det er hurtigbåt.

Kraftlinjer tatt

Det er fylkesvei 8830 i Fjellbukta som er stengt som følge av snøskredene. Veien vil ikke bli åpnet i dag, skriver Statens vegvesen i en oppdatering på sine nettsider klokken 09.33 søndag.

Der hvor snøskredene har gått, er ikke et bebodd område. Skredet er 5-6 meter høyt og til sammen 300 meter bredt.

Politiet sier at utfordringen er å få hyttefolket hjem, og kommunen jobber med en løsning med båt.

– Det har gått et betydelig skred i området rundt Skillefjordbotn utenfor Alta. Både skog og kraftlinjer skal ha blitt tatt, og vi er ikke kjent med hvor mange husstander og hytter som eventuelt har mistet strømmen og mobildekning, sier operasjonsleder Stein Hugo Jørgensen til TV 2.

Vaktleder Ole Mathias Rasmussen i Alta Kraftlag opplyser til TV 2 at det er skader på en høyspentlinje, men at det foreløpig ikke er noen kunder som er uten strøm. Dersom været blir bedre, slik at reparatørene kommer inn i området, tar de sikte på å reparere linjen tirsdag.

200 hus

Det er rundt 50 fastboende i området der skredet har gått. I tillegg er det rundt 150 fritidsboliger der.

– Vi jobber med NVE og kriseledelsen i Alta kommune, og NVE skal ta en konkret vurdering på snøskredfaren, sier Jørgensen.

STENGT: En rekke veier er stengt i Finnmark som følge av uvær. Det røde skiltet viser hvor snøskredet i Fjellbukta, om lag 20 km nord for Alta, har gått.
STENGT: En rekke veier er stengt i Finnmark som følge av uvær. Det røde skiltet viser hvor snøskredet i Fjellbukta, om lag 20 km nord for Alta, har gått. Foto: Statens vegvesen

Han sier det er stor snøskredfare i området.

– Vi har indikasjoner på at vindretningen fram til tirsdag kan muligens skape større skredfare, sier Jørgensen.

Politiet jobber med få kontakt med dem som er innenfor skredet.

Politiet ber personer som befinner seg innenfor skredet, om å melde seg til politiet på telefonnummer 02800.

Ingen evakuert

Ordfører Monica Nielsen i Alta sier til TV 2 at det har gått flere snøskred i kommunen.

– Vi venter et uvær. Det blåser en del nå, og det kan bli verre. Raset har gått over fylkesveier. Det er ikke hus eller lignende som er evakuert, sier hun.

Ordføreren sier at de følger situasjonen, og at de vil ha et møte mandag hvor de skal gå gjennom situasjonen.

– Per nå er det bare meldt om at veien er stengt, men det er en utfordring som ikke bør bli langvarig, sier Nielsen.

Hovedredningssentralen har blitt orientert av politiet i Finnmark, men redningsleder Øyvind Aadde opplyser til TV 2 at det foreløpig ikke er behov for bistand utover den lokale innsatsen.

Sykehusvei stengt

Også fredag ble vei 8830 stengt som følge av snøskred, skriver Altaposten.

Fjellbukta ligger i en sidearm til Altafjorden, om lag 20 kilometer nord for Alta sentrum.

En rekke veier er stengt som følge av uvær i fylket. Blant annet er sykehusveien for altaværinger stengt mellom Kvalsund og Hammerfest, skriver Altaposten.