BILDE FRA MARS: Dette NASA-bildet som ble utgitt 19. februar 2021, viser et bilde fra NASAs Perseverance Rover da det landet på overflaten av Mars 18. februar.
BILDE FRA MARS: Dette NASA-bildet som ble utgitt 19. februar 2021, viser et bilde fra NASAs Perseverance Rover da det landet på overflaten av Mars 18. februar. Foto: HANDOUT

Ferske bilder fra Mars-landingen

Nasa holder sitt første møte etter at de landet på Mars torsdag kveld.

Nasa har nå frigitt det nyeste bildet etter at romfartøyet Perceverance landet på Mars torsdag kveld.

– Teamet er overveldet og er veldig glade for å ha landet suksessfullt med en annen Rover på overflaten av Mars, sier den amerikanske ingeniøren, Adam Steltzner, som er blant Nasas hovedansvarlige for ekspedisjonen.

Nedbremsingen i Mars-atmosfæren og landingen på planeten ble regnet som den mest kritiske fasen av en svært krevende ferd.

– Denne roveren er en episk innsats. Det representerer åtte år med hundrevis av ingeniører på laboratoriet, tusenvis over hele verden. Totalt over 4000 menneskelige år med investeringer, fortsetter han.

OVERFLATEN AV MARS: Her er et bilde fra NASAs Perseverance Rover av overflaten av Mars og et av Rover's hjul etter landing 18. februar 2021.
OVERFLATEN AV MARS: Her er et bilde fra NASAs Perseverance Rover av overflaten av Mars og et av Rover's hjul etter landing 18. februar 2021. Foto: HANDOUT

Han forteller at de gjør slike store investeringer for menneskeheten.

– Når jeg tenker tilbake på vår menneskelige romutforskning, husker jeg bildene som bringer oss som mennesker inn i den prosessen. Disse bildene er nå blant disse — en samling som også Neil Armstrong er en del av, fortsetter han.

På en nyhetsopplysning i California fredag avslørte Nasa-ansatte at roveren landet 2 kilometer fra det gamle elvedeltaet den siktet til, ifølge Sky News.

NEDSTIGNINGSFASEN: Her vises nedstigningsfasen til Perseverance-roveren når den faller grundig over Mars-atmosfæren, med fallskjermen bak (innfelt), 18. februar 2021. Bildet ble tatt av HiRISE-kameraet om bord på romfartøyet. Sirkelen indikerer hvor utholdenhet til slutt berørte seg i Jezero-krateret.
NEDSTIGNINGSFASEN: Her vises nedstigningsfasen til Perseverance-roveren når den faller grundig over Mars-atmosfæren, med fallskjermen bak (innfelt), 18. februar 2021. Bildet ble tatt av HiRISE-kameraet om bord på romfartøyet. Sirkelen indikerer hvor utholdenhet til slutt berørte seg i Jezero-krateret. Foto: HANDOUT

Verdens første romhelikopter

Det første som skjer etter landingen er at de sjekker om helikopteret fungerer. Nasa har nemlig med seg verdens første romhelikopter, som forøvrig styres av nordmannen Håvard Fjær Grip. Han jobber ved Nasa Jet Propulsion Laboratory og California Institute of Technology i Pasadena i Los Angeles.

Deretter sjekker romfart-etaten om programvaren på roverens to datamaskiner fungerer.

Nasa kan kun kommandere programvaren én gang om dagen, og de hadde derfor allerede bestemt hva roveren skulle foreta seg når den landet på Mars.

Det er mye forhåndsarbeid som gjøres før Perceverance kan gå i gang med selve jobben, forteller Nasa på pressekonferansen.

SENKET: Her blir Perseverance-roveren senket av Sky Crane til overflaten av Mars 18. februar 2021.
SENKET: Her blir Perseverance-roveren senket av Sky Crane til overflaten av Mars 18. februar 2021. Foto: - / AFP / NTB

Nasa gjorde en lignende landing for syv år siden da roveren «MSL» landet på Mars.

Teamet forteller at de har brukt lærdom fra landingen den gang når de nå har jobbet med den nye Mars-ekspedisjonen.

Fakta om landingen på Mars

  • Torsdag klokken 21.55 landet Nasas Atlas V-rakett på Mars.
  • Roveren Perseverance skal kjøre rundt i Jezero-krateret og lete etter spor av vann og forhistorisk liv.
  • Forsvarets forskningsinstitutt i samarbeid med Norsk romsenter og flere norske bedrifter har laget en georadar som har fått navnet Rimfax som brukes om bord på Perseverance.
  • Prøvene samlet av Perseverance blir deretter liggende på Mars inntil de blir samlet inn av en senere ekspedisjon. Dette ventes å skje i 2031
  • Nasa skal også demonstrere flygning av et helikopter, dette er laget av et team bestående av blant annet norske Håvard Fjær Grip.

    Kilde: NTB

Godt representert av Norge

Etter noen nervepirrende minutter torsdag, kunne også forskere i kontrollrommet i Kjeller utenfor Oslo, slippe jubelen løs.

Om bord i Mars-roveren er blant annet et norskprodusert instrument, en georadar, som skal bidra i letingen etter vann og tidligere liv på planeten.

Georadaren har fått navnet Rimfax, og skal analysere de geologiske lagene flere meter ned i bakken.

Relatert