
Frykter konkursras: - Folk pantsetter huset
26 av 39 kommuner i Troms og Finnmark er mer avhengig av reiselivet enn landsgjennomsnittet, men det siste året har utenlandske overnattinger dalt med nesten 90 prosent.
Nordlysturismen har blitt en viktig næring for de som bor og lever i Troms og Finnmark. De siste ti årene har utenlandske overnattinger i fylket på vinterstid nesten femdoblet seg.

I Kvænangen kommune i Nord-Troms var Tonny og Mira Mathiassen to av dem som ville være med på gründermulighetene turistene skapte i nord.
Fikk ikke kompensasjon fra staten
Paret åpnet «The Glacier» 29. februar 2020, og rakk akkurat å se at luksusigloene de hadde bygget på hjemplassen ble fullbooket før de måtte stenge alt 12. mars.
– Når alt er fint og vi har så mange bookinger, tenker vi ikke på en plan b, sier Mira mens hun viser TV 2 rundt i en av igloene som stort sett nå står tomme.

Siden paret ikke hadde noen inntekt å vise til fra året før, fikk de heller ikke noe fra krisepakkene til regjeringen. De har i stedet klart å holde hodet over vannet med økonomisk støtte fra kommunen og helgebesøk fra de lokale nabobyene som Alta og Tromsø.
Slakter krisepakke til reiselivet
Regiondirektør Målfrid Baik i NHO Arktis reagerer på at det er kommunen som har hjulpet «The Glacier» med å overleve.
– Det blir helt feil hvis bedriftene er avhengige av hvilke kommuner de bor i, sier Baik, og slakter deler av den nye krisepakken regjeringen la fram 29. januar.

Hun mener blant annet at det er helt feil at kommunene skal få penger fra staten som de selv deler ut til de bedriftene som i dag faller utenfor nasjonale ordninger.
– Staten må sørge for at gründer- og vekstbedrifter får tilstrekkelig kompensert gjennom nasjonale løsninger, og ikke blir prisgitt av den enkelte kommune, sier Baik.
Pantsetter huset for å redde jobben
I en undersøkelse NHO Arktis har gjort sier 40 prosent av bedriftene at de at de har permittert mer enn 50 prosent av de ansatte.
– Mange fortvilte stemmer ringer og sier de ikke vet hvordan de skal få endene til å møtes. Noen tar opp private lån for å hindre arbeidsledighet, andre pantsetter hus og hjem. Det er en kamp for livet, sier regionsdirektøren.

Til nå har det ikke vært mange konkurser i Troms og Finnmark, men Baik frykter at man vil være vitne til et ras av konkurser senere i år.
– Flere har utsatt renter og avdrag til sommeren, og hvis ikke regjeringen utsetter innbetalingen, er det regjeringens avgifter som vil velte de overende, sier Baik.
På tirsdag skal stortinget stemme over kompensasjonsordningen regjeringen la fram 29. januar. Da håper NHO-direktøren at reiselivet i nord vil komme heldigere ut.