FÅR NEI: Audun Lysbakken (SV) vil øke dagpengene under krisen. Statsminister Erna Solberg (H) er ikke enig.
FÅR NEI: Audun Lysbakken (SV) vil øke dagpengene under krisen. Statsminister Erna Solberg (H) er ikke enig. Foto: Heiko Junge / NTB

SV vil øke dagpengene under krisen – får nei fra Solberg

SV vil både øke dagpengene og heve taket for bostøtte. Men statsminister Erna Solberg (H) mener dagens ordninger allerede er svært gunstige.

– For mange arbeidsløse og permitterte røyner det nå på. Det er bare én ting som kan lette litt på situasjonen, og det er å gi arbeidsløse og permitterte litt mer å leve av, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han peker blant annet på at de høye strømprisene gjør det ekstra vanskelig for dem som sliter fra før.

I den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag ba han Solberg om å være med på å øke dagpengesatsen til 80 prosent, med et tak på fire ganger folketrygdens grunnbeløp (4G). Ifølge Lysbakken vil det gi rundt 1.500 kroner mer i måneden å rutte med.

Solberg viser på sin side til at med de krisevedtakene som er fattet, ligger kompensasjonen til arbeidsløse og permitterte nå på rundt 88 prosent av inntekten opp til 3G.

– Det er mye høyere enn det normale og en av de beste kompensasjonsordningene vi noen gang har hatt, framholdt hun.

– Det hjelper ikke for dem som sliter, å høre at statsministeren mener ordningene er gunstige, repliserte Lysbakken, som ba Stortinget merke seg regjeringens «nei».

SV ønsker også å gjeninnføre hevingen av taket for å få bostøtte. Ordningen som ble innført i fjor som et krisetiltak, utløp ved nyttår.

– Det er langt færre enn før som nå får bostøtte, sier Lysbakken.

Relatert