(FILES) In this file photo taken on November 05, 2020, US President Donald Trump speaks in the Brady Briefing Room at the White House in Washington, DC. - Trump's campaign said on November 6, 2020, that
FILE PHOTO: Senate Majority Leader Mitch McConnell (R-KY) speaks at the final campaign event of his 2020 campaign for U.S. Senate during a stop in Versailles, Kentucky, U.S., November 2, 2020. REUTERS/Bryan Woolston/File Photo
ORDKRIG: Trump holder ikke tilbake i sin omtale av Mitch McConnell.

Trump slakter «furtne» McConnell: – Partiet vil aldri vinne med ham

Donald Trump mener det republikanske partiet «aldri kan bli respektert igjen» med en leder som Mitch McConnell ved roret.

Gjennom fire år utviklet republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, et svært tett samarbeid med daværende president Donald Trump. Siden angrepet på Kongressen har de to derimot ikke vekslet et eneste ord.

Til tross for dette valgte han å stemme for å frifinne Trump under riksrettssaken, samtidig som han rettet kraftig skyts mot den avgåtte presidenten.

– Selv med blødende politibetjenter og knust glass på senatsgulvet, fortsatte han å hevde at valget var stjålet, sa McConnell om Trump.

Krass kritikk

Nå har Trump kommet med sitt tilsvar.

– Partiet kommer aldri til å være sterkt eller respektert igjen med politiske «ledere» som Mitch McConnell ved roret, innleder Trump i uttalelsen publisert tirsdag.

Donald Trump og Mitch McConnell (høyre) samarbeidet tett da Trump var president.
Donald Trump og Mitch McConnell (høyre) samarbeidet tett da Trump var president. Foto: Saul Loeb/AFP

Uttalelsen er den lengste Trump har kommet med siden han forlot Det hvite hus 20. januar, og innholdet retter seg utelukkende mot McConnell. Trump insisterer på at han er rett mann til å lede det republikanske partiet fremover, og stempler McConnell som en «furten, sur og humørløs karrierepolitiker».

– McConnells dedikasjon til status quo-politikk kombinert med manglende politisk innsikt, visdom, ferdighet og personlighet har tatt ham fra å være en majoritetsleder til å være en mindretallsleder, og det kommer bare til å bli verre, skriver han videre.

Får skylden

Videre skriver den forhenværende presidenten at han i 2020 mottok flest stemmer som noen sittende president noensinne har fått, og at han på egenhånd har sørget for flere seter i Senatet.

Flere ledende republikanere mener det var Trumps gjentatte påstander om valgfusk som kostet dem valgseieren i Georgia, og dermed også flertallet i Senatet.

– Georgia var en fiasko. Vi vet alle hvorfor det skjedde, sa McConnell i et intervju med Wall Street Journal mandag.

I tirsdagens uttalelse gjør Trump det klinkende klart hvem han mener har skylden for det skuffende resultatet i Georga.

– Det var en valgkatastrofe i Georgia og andre vippestater. McConnell gjorde ingenting, og han kommer heller aldri til å gjøre noe for å sikre et rettferdig og trygt valgsystem i fremtiden. Han har ikke det som trengs, han har aldri hatt det, og kommer heller aldri til å ha det.

Trump hevder også at McConnell ikke har noen kredibilitet rundt politiske spørsmål som dreier seg om Kina, og forklarer dette med at McConnells familie har økonomiske interesser i kinesiske foretak.

– Han gjør ingenting for å motarbeide denne enorme økonomiske og militære trusselen.

– Mitch er en furten, sur, og humørsyk karrierepolitiker, og om senatorene beholder ham som sin leder, så kommer de ikke til å vinne igjen.

Stor innflytelse

Trump går langt i å antyde at han vil involvere seg i mellomvalget i 2022, hvor han kan komme til å støtte republikanske kandidater som stiller seg bak hans politiske agenda.

– Dette er en stor tid for landet vårt, og vi kan ikke kaste bort muligheten ved å la underlegne «ledere» diktere vår fremtid, skriver Trump.

Til tross for at Trump ikke lenger er president, har han fremdeles stor innflytelse over det republikanske partiet og den republikanske velgerbasen. Den avgåtte presidenten har tidligere lekt med tanken om å starte et eget parti, men har siden lagt denne ideen på is.

Skulle han likevel velge å gi sin støtte til republikanske Trump-lojalister under valget i 2022, vil dette trolig få store konsekvenser for republikanerne.

Relatert