LETTELSER? Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) mener lavere smittetall, økt kontroll på importsmitte og vaksinering kan gi rom for noen lettelser i koronatiltakene i Oslo
LETTELSER? Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) mener lavere smittetall, økt kontroll på importsmitte og vaksinering kan gi rom for noen lettelser i koronatiltakene i Oslo Foto: Heiko Junge/NTB

Raymond Johansen: – Kan åpne for noen lettelser i Oslo framover

– Jeg er glad for at kommunene igjen får ansvaret for koronatiltakene, og at perioden med ringer og bokstavkoder nå avsluttes, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap). Han åpner for små lettelser i tiden framover.

Johansen sier at det handler om å kunne tilpasse tiltakene mest mulig etter lokale forhold. I morgen klokken 13 holder han pressekonferanse om hvilke tiltak som skal gjelde i Oslo fra torsdag av.

Forrige uke ba Johansen i en krass tone om at Oslo ønsket å få tilbake kontrollen over tiltakene. I forbindelse med mutantutbruddet i Nordre Follo for snart fire uker siden ble det innført nasjonale tiltak i Oslo-regionen. På en pressekonferanse i ettermiddag opphevet regjeringen de såkalte «ring-tiltakene» i Oslo og flere andre kommuner.

Noen lettelser?

– Lavere smittetall over tid, økt kontroll med importsmitte og økt vaksinering kan likevel åpne opp for noen lettelser framover, sier Johansen i en pressemelding.

Forrige uke økte smittetallene noe i Oslo, etter flere uker med nedgang. Kommunen forventer at tallene kan øke ytterligere gjennom uka, som følge av at flere tester seg nå før vinterferien.

Han sier det ikke er tvil om at situasjonen fremdeles er alvorlig, og at Oslo-folk må belage seg på fortsatt strenge restriksjoner.

– Gjenåpningen vil skje gradvis og kontrollert, og vi kommer ikke til å ta noen sjanser, sier Johansen.

Høies råd til Oslo

Byrådet gjennomgår nå smittesituasjonen i dialog med nasjonale helsemyndigheter og omkringliggende kommuner. Helseminister Bent Høie (H) rådet i dag Oslo til å gi lettelser til barn og unge først, men advarte samtidig om økt smitte.

– Når man letter for barn og unge vil det bli mer smitte, og de tar det med seg inn i hjemmene. Men da må man være mer bevisst på de andre tiltakene man letter på, sa Bent Høie.

Relatert