GLATT: Isete veier har ført til en rekke dødsulykker på veiene i USA. Her fra Austin, Texas.
GLATT: Isete veier har ført til en rekke dødsulykker på veiene i USA. Her fra Austin, Texas. Foto: David J. Phillips/AP Photo

Kuldebølge skaper kaos og massive strømbrudd i USA

Minst 13 mennesker har mistet livet i trafikken, flere millioner har mistet strømmen og flyavganger er innstilt som følge av en omfattende kuldebølge i USA.

Myndigheter landet over er satt i alarmberedskap.

– Over 150 millioner amerikanere lever alt i områder der det er sendt ut varsel om vinterstormer og isstormer, konstaterte National Weather Service (NWS) mandag.

Snødekte veier har ført til flere dødelige bilulykker. Her forsøker en bilist å navigere en snødekt motorvei i Austin i Texas.
Snødekte veier har ført til flere dødelige bilulykker. Her forsøker en bilist å navigere en snødekt motorvei i Austin i Texas. Foto: Jay Janner/AP

Da hadde sju delstater – Alabama, Oregon, Oklahoma, Kansas, Kentucky, Mississippi og Texas – erklært en eller annen form for krise som følge av vinterværet.

Minst 5 millioner er strømløse mandag, nesten 4,4 millioner av dem i Texas. Det var mandag ni minusgrader i Houston, og folk bes om å trekke inn i husene sine – selv om de ikke skulle ha tilgang til strøm for å få på lysene og varmeapparater. Mange må forberedere seg på å være uten strøm så lenge som til torsdag, advarer myndighetene.

President Joe Biden har erklært krise i Texas, noe som åpner for føderal bistand til myndighetene i delstaten. I Texas, så vel som i Oklahoma og Kansas, er det ventet rekordstore snømengder de neste dagene, enkelte steder opp mot 30 centimeter.

Folk i kø for å kjøpe dagligvarer i Houston. Mange butikker og skoler har måttet stenge som følge av kuldebølgen i USA.
Folk i kø for å kjøpe dagligvarer i Houston. Mange butikker og skoler har måttet stenge som følge av kuldebølgen i USA. Foto: David J. Phillip/AP Photo/NTB

CNN melder at minst 13 personer har mistet livet i trafikkulykker som følge av været.

Ytterligere to mennesker er funnet døde langs veier i Houston-området, ifølge politiet trolig som følge av de lave temperaturene, skriver nyhetsbyrået AP.

Relatert