168.000 nordmenn vil trosse reiserådene – planlegger utenlandsreise i vinterferien

Utenlandsreiser frarådes fremdeles av regjeringen. Likevel planlegger 168.000 nordmenn å reise til utlandet i vinterferien, viser fersk undersøkelse.

På en pressekonferanse fredag informerte helseminister Bent Høie (H) om hvilke anbefalinger som gjelder i vinterferien. Da presiserte han blant annet at alle utenlandsreiser fortsatt frarådes.

FHI understreket at det er viktig at alle følger oppfordringene slik at vi ikke får en ny smittebølge etter ferien.

– Vi har nå en god utvikling når det gjelder smittetall i Norge. Vi er avhengig av at nordmenn nå følger retningslinjene for vinterferien, slik at smitten ikke blusser opp etter ferien, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

En ny undersøkelse viser imidlertid at 168.000 nordmenn planlegger å trosse reiserådene og reise til utlandet likevel.

Til varmere strøk

Undersøkelsen er utført av YouGov på oppdrag av Europeiske Reiseforsikring. 1.005 personer deltok i undersøkelsen fra 3. til 7. februar.

De som planlegger utenlandsferie i vinterferien, oppgir at de enten skal på skiferie eller til varmere strøk.

Men det er fremdeles knyttet stor risiko til å reise rundt i verden slik pandemien er nå, advarer Europeiske Reiseforsikring.

– Dersom man trosser reiserådet, altså det røde lyset i myndighetenes reisekart, har man ikke gyldig forsikring på reisen, advarer kommunikasjonssjef Andreas Bibow Handeland.

Risikerer regning i millionklassen

Dersom man blir syk eller skader seg i utlandet og må behandles på private sykehus, kan regningen komme opp i millionklassen, advarer Handeland. Det samme gjelder for hjemtransport til Norge.

– Vi vet at pandemisituasjonen er veldig uavklart rundt om i verden nå, og flere mutasjoner gjør ting komplisert og uforutsigbart, sier han.

Europeiske Reiseforsikrings samarbeidspartnere i utlandet har fortalt om kapasitetsproblemer på offentlige sykehus flere steder. Man kan også møte på lokale restriksjoner som kan skape utfordringer, påpeker Handeland.

– Når norske myndigheter på toppen av dette nærmest bønnfaller oss om å ikke reise utenlands, samt opplyser at de ikke kan garantere for konsulær bistand, gjør man nok klokt i å tilbringe vinterferien her hjemme, sier han.

FERIE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kommer med en sterk oppfordring til det norske folk om å bli Norge i vinterferien.
FERIE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kommer med en sterk oppfordring til det norske folk om å bli Norge i vinterferien. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Hytte og hotell i Norge er greit

Utenriksdepartementets reiseråd gjelder helt fram til 15. april, men kan bli forlenget.

– Det vil være i strid med våre reiseråd å dra til utlandet i ferien. Risikoen er for høy. Både for å bli smittet, men også på grunn av endringer i tiltakene i landene du besøker og muligheten for å kunne komme tilbake, sier han.

I den ferske spørreundersøkelsen svarer over halvparten at de kommer til å tilbringe vinterferien hjemme der de bor.

17 prosent drar på hytta eller hotell i Norge. Å reise på hytte eller hotell er helt greit, påpeker helseministeren. Men han ber alle om å unngå kollektivtransport, holde avstand og handle i hjemkommunen før avreise.

Relatert