SMITTET: Donald Trump og hans kone Melania testet positivt for korona i oktober 2020.
SMITTET: Donald Trump og hans kone Melania testet positivt for korona i oktober 2020. Foto: Doug Mills / AP / NTB

Medier: Trump var mye sykere enn det ble gitt uttrykk for

Ifølge CNN og The New York Times var Donald Trump mye sykere enn det ble formidlet ut, da han var innlagt på sykehus med koronavirus.

Trump skrev fredag 02. oktober 2020 på Twitter at han og kona Melania hadde avlagt en positiv koronatest, og at de derfor skulle påbegynne karantene sammen.

Det tok ikke lang tid før det ble besluttet at Trump skulle reise til nasjonalgardens medisinske senter Walter Reed. Så samme fredag satte han seg i Marine One-helikopteret og fløy av sted.

Det ble rapportert at Trump selv motsatte seg å reise, men at han lot seg overtale fordi han ble fortalt at Secret Service vill ta ham med hvis han ikke dro av fri vilje.

På det tidspunktet hadde Trump allerede fått oksygentilførsel to ganger på grunn av dårlig pust.

– Jeg føler meg topp! Jeg er i bedre form enn jeg var for 20 år siden, sa daværende president Donald Trump til pressen mandagen etter.

Da hadde Trump oppholdt seg på sykehuset over helgen «for sikkerhets skyld», som Det hvite hus uttalte.

Var klare til å koble på respirator

Men natt til fredag rapporterer CNN og The New York Times om at Trumps helsetilstand på det tidspunktet, ikke var så god likevel.

INNLAGT: Det ble vurdert som tryggest å legge Trump inn på sykehus da han fikk flere symptomer etter å ha testet positivt for korona i høst.
INNLAGT: Det ble vurdert som tryggest å legge Trump inn på sykehus da han fikk flere symptomer etter å ha testet positivt for korona i høst. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

Ifølge New York-avisen var presidentens oksygenverdier i blodet så lave at de var klare til å koble Trump på respirator.

Han hadde også lungeproblemer som lignet på noe en får ved lungebetennelse, men også de forårsaket av viruset.

Avisen har snakket med to kilder som var kjent med presidentens helsetilstand på det gitte tidspunktet.

De skriver videre at Trump på et tidspunkt hadde lungefortetning. Det forekommer når lungene er betente og fylt med væske eller bakterier.

Respirasjonssvikt

Ifølge The New York Times er dette, når det sees i sammenheng med andre koronasymptomer, ofte et tegn på et akutt sykdomstilfelle. Det oppdages ved røntgen eller skanning, og lungene ser hvite eller ugjennomsiktige ut på bildene.

Donald Trumps oksygennivå i blodet skal ifølge avisens kilder alene ha vært nok til å reise alvorlig bekymring. Oksygenmetningen hans var nede i 80 prosent. Vanlige verdier for friske mennesker er mellom 97 og 99 prosent. Den kliniske betegnelsen hvis man har under 85 prosent er respirasjonssvikt.

Lagt lokk på

Det hersket stor usikkerhet rundt presidentens helsetilstand da han var innlagt utad.

Det hvite hus omtalte presidentens symptomer som milde, mens flere amerikanske medier rapporterte om at presidentens tilstand har forverret seg i løpet av den første dagen på sykehuset.

Det kom likevel uttalelser om at presidenten var i dårligere forfatning enn Det hvite hus og Trumps leger ville si utad. Flere kilder sa at Trump til tider slet med å puste og at han var svært utmattet.

SMIL OG VINK: Trump valgte å legge ut på en liten kjøretur mens han var innlagt på sykehus med korona.
SMIL OG VINK: Trump valgte å legge ut på en liten kjøretur mens han var innlagt på sykehus med korona. Foto: Tony Peltier / AP / NTB

Tok seg tid til å hilse på tilhengere

Tredje døgnet presidenten var sykehusinnlagt, sa Trump at han ville gå ut en tur for å hilse på tilhengerne hans, som har slått leir utenfor Walter Reed-sykehuset.

Kort tid senere sett vinkende fra en SUV som sirklet utenfor sykehuset.

Sammen med en kortesje av Secret Service-agenter hilste den koronasmittede presidenten på tilhengerne sine.

Overlege ved sykehuset Trump var innlagt på, var lite fornøyd med opptrinnet. Han fryktet at Trump hadde smittet alle de andre som var inne i den hermetisk lukkede bilen.

– Risikoen for å smitte andre med viruset der inne, er så høy som den får blitt, om man ser bort i fra smitterisikoen under medisinske inngrep. Uansvarligheten er forbausende, skrev Dr. James Phillps på Twitter.

Relatert