ANKLAGES: Demokratene mener Donald Trump var ansvarlig for stormingen av Kongressen 6. januar.
ANKLAGES: Demokratene mener Donald Trump var ansvarlig for stormingen av Kongressen 6. januar. Foto: Mandel Ngan / AFP

Anklagerne: Trump har støttet vold før

Aktoratet i riksrettssaken har spilt av videoopptak helt tilbake til 2015 for å vise at Donald Trump en rekke ganger har støttet voldshandlinger.

De demokratiske anklagerne forsøkte torsdag å overbevise Senatet om at Trumps rolle under stormingen av Kongressen inngikk i et mønster.

Flere videoer og Twitter-meldinger fra 2015 og 2018 ble vist fram. De viste hvordan Trump uttrykte støtte til tilhengere som sparket en svart demonstrant, og til en republikaner som utøvde vold mot en journalist.

En protest inne i bygningen til delstatskongressen i Michigan i april i fjor ble beskrevet som en generalprøve til Kongress-stormingen.

– Denne Trump-inspirerte mobben ser kjent ut for dere: Kampflagg, MAGA-hatter, våpen, kamuflasjeutstyr, akkurat som opprørsdeltakerne som invaderte dette rommet», sa sjefanklager Jamie Raskin.

– Trump sendte oss

I tillegg påpekte anklagerne at flere av deltakerne i Kongress-stormingen hevdet de handlet på ordre fra Trump.

– Trump sendte oss, sa en av dem i et videoopptak.

En annen sa i et videoklipp at Trump ville bli glad fordi de kjempet for ham.

– De trodde virkelig at hele inntrengingen skjedde på ordre fra presidenten, sa den demokratiske kongressrepresentanten Diana DeGette onsdag.

Trump er tiltalt for å ha oppildnet tilhengerne sine til å storme Kongressen og gjøre opprør.

Én politimann og én Trump-tilhenger ble drept i opptøyene og sammenstøtene 6. januar. Tre andre mistet livet, og mange andre ble skadd.

Kongressrepresentant Diana DeGette var en av dem som presenterte anklagene mot Donald Trump torsdag.
Kongressrepresentant Diana DeGette var en av dem som presenterte anklagene mot Donald Trump torsdag. Foto: Senatet / AP / NTB

Nye opptak

Onsdag la anklagerne fram flere videoopptak av politikere som flyktet for livet da Trump-tilhengere stormet kongressbygningen. Flere av klippene var fra overvåkingskameraer og politikameraer og har tidligere ikke vært publisert.

Anklagerne sammenstilte dette med Twitter-meldinger sendt av Trump og argumenterte for at det var han som oppildnet folkemengden til å angripe Kongressen mens Senatet var i ferd med å godkjenne resultatet av det amerikanske presidentvalget.

Flere av senatorene ble tydelig rystet da de ble vist videoklipp og gjenopplevde de dramatiske timene. Det gjaldt også flere republikanere, men lite tyder på at mange nok vil la seg overbevise og stemme for at Trump er skyldig.

«Støtende»

Trumps advokat David Schoen sier den tidligere presidenten er misfornøyd med aktoratets forsøk på å koble ham til det voldelige angrepet på Kongressen.

Mens det demokratiske aktoratet fortsatte sin prosedyre på dag tre i Senatet, lot Schoen seg intervjuet av Fox News, skriver CNN.

– Han er ganske støtt over forsøket på å bli knyttet til det, sier Schoen.

Senere sa advokaten til pressen på Capitol Hill at demokratene «lager en film» og at de ennå ikke har klart å koble Trump til kongressangrepet 6. januar.

Schoen sier videre at videoene fra opprøret som Demokratene gjentatte ganger har vist fram i riksrettssaken, skader innsatsen for å skape samhold i USA.

Kan bli kortvarig

Skal Trump dømmes, må 17 republikanere stemme for at han er skyldig, i tillegg til alle demokratene i Senatet.

Tidligere i uken stemte alle republikanerne med unntak av seks for at det er i strid med grunnloven å stille en tidligere president for riksrett.

Fredag er det Trumps forsvarsteam som skal presentere sine argumenter for hvorfor Trump må frikjennes. Både blant republikanerne og demokratene er det flere som tror at hele riksrettssaken kan avsluttes allerede dagen etter.

USAs president Joe Biden sa torsdag at han tror noen av republikanerne kan endre mening i løpet av riksrettssaken og stemme for domfellelse.

En talsperson for Biden sa imidlertid etterpå at dette ikke var ment som noen konkret spådom om utfallet av riksrettssaken.

(©NTB)

Relatert