
De har en samfunnskritisk jobb. Likevel ble de ikke prioritert i vaksinekøen
Major i Luftforsvaret slo alarm om at operativt personell i luftambulansen og redningshelikoptertjenesten falt mellom to stoler.
«Ingen» hadde tenkt på at det flyoperative personellet havnet helt utenfor den organiserte vaksineringsplanen, før major Jens W. Klüver, medisinsk leder i Luftforsvarets 330-skvadron, tok affære.
– Vi sitter veldig trangt, og kommer tett på når pasienten er som mest uavklart og situasjonen mest akutt, og risikoen for smitte er høy, sier Klüver til TV 2.

Varslet FHI
I begynnelsen av januar henvendte han seg til assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, for å få råd om vaksinetilgang og vaksinering av luftoperativt personell.
Uken etter varslet majoren FHIs vaksineforsyning:
– Vår utfordring i redningshelikoptertjenesten og i luftambulansetjenesten er at vi faller mellom to stoler, skrev Klüver i en epost til Folkehelseinstituttet (FHI).
Han viste til at operativt personell som flygere, maskinister, systemoperatører/navigatører og redningsmenn også er definert som helsepersonell som jobber tett på pasienter.
– Sårbar ressurs
Ved forrige justering av retningslinjene i vaksineringsforskriften ble prehospitalt miljø prioritert.
Men for luftambulansen og redningshelikoptertjenesten betød dette at kun legene ble prioritert, og ved enkelte avdelinger noen redningsmenn.
I eposten som TV 2 har fått innsyn i, påpekte Klüver at personellet i redningshelikoptertjenesten og luftambulansetjenesten er en svært sårbar ressurs, som ikke enkelt kan erstattes.

Oppdraget kan ikke overføres til andre, og tjenestene er i utgangspunktet dimensjonert for daglig drift, fremholdt han.
– Dersom en avdeling eller base må av beredskap på grunn av sykdom eller smitte, får det direkte konsekvenser for det akuttmedisinske tilbudet, og nasjonens redningsberedskap blir truet, advarte Klüver.
– Tilfeldighetenes spill
Henvendelsen gikk til FHIs vaksineforsyning fordi det på dette tidspunktet ikke var gitt mulighet til å få vaksinert dette personellet.
– Det foreligger ingen plan for det, og per i dag er det tilfeldighetenes spill hvorvidt de blir vaksinert ved det enkelte foretak, skrev Klüver i eposten som ble videresendt til Folkehelseinstituttets områdestab for smittevern, miljø og helse 18. januar.

Eposten han sendte til FHI, får nå konsekvenser for litt under 400 personer i den luftbårne rednings- og ambulansetjenesten, fra Rygge i sør til Svalbard i nord.
– Et paradoks
Personell fra hele luftambulansetjenesten, både helikopter og ambulansefly, CHC Florø, Lufttransport Svalbard og 330-skvadronens fem avdelinger skal nå få covid-19-vaksinen.
Han understreker at Folkehelseinstituttet, etter at de ble gjort oppmerksom på forholdet, har vist stor forståelse og gjort ekstraordinære tiltak for å sørge for vaksinering.
330-skvadronens medisinske leder er samtidig enig i at det fremstår som et paradoks at dette samfunnskritiske personellet, som er en svært sårbar ressurs, ikke er blitt prioritert før nå.
– I dette store nasjonale puslespillet så har man rett og slett ikke tenkt på det, sier Jens W. Klüver til TV 2.