6. januar stormet Trump-tilhengere kongressbygningen.
6. januar stormet Trump-tilhengere kongressbygningen. Foto: John Minchillo/AP/NTB

Riksrettssaken mot trump er i gang:

– USAs president stilte seg på opprørernes side

– Hver gang jeg leser den får jeg frysninger langt nedover ryggen, sier demokratenes aktor David Cicilline om Trumps Twitter-melding.

– Dette er det som skjer når en hellig valgskredseier på så uhøytidelig vis blir ranet fra store patrioter som er blitt behandlet urettferdig i så lang tid. Dra hjem i fred. Husk denne dagen for alltid.

Denne meldingen skrev Donald Trump bare et par timer etter at kongressbygningen var blitt stormet av hans tilhengere, som hadde truet med å drepe visepresident Mike Pence og medlemmer av Kongressen.

Under riksrettssaken leste aktoren David Cicilline opp twittermeldingen, og gikk i detaljer om Trumps handlinger etter angrepet 6. januar.

– Hver gang jeg leser den får jeg frysninger langt nedover ryggen. USAs president stilte seg på opprørernes side. Han feiret saken deres. Han anerkjente saken deres. Han sa 'husk denne dagen for alltid,' bare noen timer etter at de stormet gjennom disse korridorene for å drepe visepresident Pence, lederen for Representantenes hus, og alle av oss de kunne finne, sa Cicilline.

Viste video

Tirsdag kveld startet riksrettssaken mot USAs tidligere president Donald Trump. Demokratene har anklaget ham for å oppildne tilhengerne sine til å storme Kongressen, da resultatet etter 2020-valget skulle formelt godkjennes.

Først viste demokratenes aktorer en video av stormingen av Kongressen.

Videoen vekslet mellom klipp av Donald Trumps mye omtalte tale og selve stormingen, etter først å ha uttalt at «rettssaken vil kun være basert på kalde, harde fakta».

Dette er ikke første gang Trump blir stilt for riksrett, og han ble i 2020 frifunnet av Senatet, som da hadde republikansk flertall, for å ha forsøkt å presse Ukraina til å etterforske Joe Biden. Trump er den første presidenten som stilles for riksrett to ganger.

Avviste argument

Trumps advokater mener det er grunnlovsstridig å stille en avgått president for riksrett. Senatet stemte imidlertid for å gå videre med rettssaken og avviste dette argumentet.

Lederen for aktoratet i riksrettssaken, Jamie Raskin, mener det vil skape en farlig presedens dersom saken blir avvist fordi Trump ikke lenger er president.

– De vil henlegge saken før noen har kommet med beviser. Argumentet deres er at dersom du begår en handling som er anklageverdig under de siste ukene i presidentembetet, gjør man det med straffrihet fra grunnloven. Man slipper unna, sier Raskin, som er tidligere jussprofessor.

Relatert