ETTERFORSKNING: Det er startet gransking av hans telefonsamtale til myndighetene i Georgia. I samtalen forsøkte han å presse delstatens øverste valgansvarlige til å endre valgresultatet Foto: Alex Brandon / AP / NTB
ETTERFORSKNING: Det er startet gransking av hans telefonsamtale til myndighetene i Georgia. I samtalen forsøkte han å presse delstatens øverste valgansvarlige til å endre valgresultatet Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Trumps Georgia-samtale etterforskes

Administrasjonsminister Brad Raffenspergers kontor skal granske telefonsamtalen mellom Raffensperger, som er øverste valgansvarlige i Georgia og Donald Trump.

I en telefonsamtale på over én time den 2. januar ba tidligere president Trump myndighetene i delstaten Georgia om å «finne stemmer» som kunne endre valgresultatet der. Det forslaget fremmet han i en times lang telefonsamtale mellom Trump og Raffensperger.

– Hør her. Alt jeg vil er dette: Jeg vil bare finne 11.780 stemmer, noe som er én mer enn vi har. Fordi vi vant delstaten, sa Trump til Raffensperger i telefonsamtalen, som først ble avslørt av The Washington Post.

Trump: – Umulig at jeg tapte

Da svarte Raffensperger at presidenten satt på feil informasjon, og at valgresultatet i delstaten var riktig.

– Det er fullstendig umulig at jeg tapte i Georgia. Det er ikke mulig. Vi vant med hundretusenvis av stemmer, svarte Trump.

President Joe Biden vant valget i Georgia med 12.779 stemmers margin. Delstaten har tidligere vært ansett som en sikker republikansk delstat.

GEORGIA: Det er telefonsamtalen Trump hadde med Brad Raffensperger tidlig i januar, som nå skal gås etter i sømmene. )
GEORGIA: Det er telefonsamtalen Trump hadde med Brad Raffensperger tidlig i januar, som nå skal gås etter i sømmene. ) Foto: John Bazemore / AP / NTB

Kan ha brutt flere lover

Den offisielle granskingen skal være faktabasert og eventuelle videre rettslige skritt blir opp til riksadvokaten å vurdere, opplyser Walter Jones, talsperson for Raffensperger.

Det er også utnevnt en etterforskningsleder, men navnet på den er ikke offentliggjort av hensyn til etterforskningen.

Trump nektet å godta valgnederlaget og i telefonsamtalen hevdet Trump at Raffensperger kunne endre det godkjente valgresultatet – en påstand delstatens øverste valgansvarlige avviste.

Granskingen er satt i gang fordi jussprofessor John Banzhaf III ved George Washington University mener Trump kan ha brutt flere lover i Georgia.

Relatert