SLUTTEN: Trumps påstander om valgfusk endte med en tale til tilhengere i Washington, kort tid før de stormet Kongressen.
SLUTTEN: Trumps påstander om valgfusk endte med en tale til tilhengere i Washington, kort tid før de stormet Kongressen. Foto: Brendan Smialowski/AFP

Avis: Trumps valgløgner kostet skattebetalerne 4,4 milliarder kroner

Donald Trumps ubegrunnede påstander om valgfusk har kostet amerikanske skattebetalere dyrt, viser en gjennomgang utført av Washington Post.

Siden nederlaget i november spredte daværende president Donald Trump og hans støttespillere en mengde falske påstander om valgresultatet. Påstandene førte aldri frem, men har likevel resultert i en stadig økende regning for amerikanske skattebetalere.

I takt med at Trump og hans støttespillere har spredt stadig flere anklager om valgfusk, har amerikanske myndigheter på både føderalt, statlig og lokalt nivå blitt tvunget til å bruke offentlige midler til å besvare og bekjempe disse anklagene.

Ifølge Washington Post har Trumps anklager om valgfusk så langt kostet 519 millioner dollar, tilsvarende 4,4 milliarder kroner. Ifølge avisa vil regningen trolig øke betraktelig i tiden som kommer.

Drapstrusler og søksmål

Utgiftene dekker alt fra saksomkostninger tilknyttet Trump-kampanjens mislykkede søksmål, økt sikkerhet for stemmetellere som har blitt utsatt for drapstruslerog dyre reparasjoner i kjølvannet av angrepet mot Kongressen.

Kongress-stormingen førte også til et ekstremt sikkerhetsoppbud i Washington, hvor 25.000 medlemmer av Nasjonalgarden ble stasjonert i hovedstaden.

Ifølge Washington Post utgjør de militære kostnadene en klar majoritet av utgiftene. Samtidig understreker avisa at den totale summen av Trumps anklager trolig er langt høyere enn hva de har klart å avdekke.

Ifølge Washington Post er utgiftene fordelt slik:

  • Føderale kostnader tilknyttet Kongress-stormingen og Bidens innsettelse: 488,8 millioner dollar.
  • Statlige kostnader tilknyttet Kongress-stormingen og Bidens innsettelse: 28,3 millioner dollar.
  • Statlige kostnader tilknyttet søksmål og trusler mot valgansatte: 2,2 millioner dollar.

Får fremtidige konsekvenser

Stormingen av Kongressen har satt sitt tydelige preg på USA. Flere påpeker nå at offentlige utgifter vil stige i fremtiden på grunn av det nye trusselbildet.

– 6. januar vil gi oss et nytt perspektiv i tiden fremover. Man kan ikke lenger ta ting for gitt, slik vi pleide å gjøre, sier Michael Rapdich, politidirektør i delstaten Utah. Delstaten brukte 2 millioner kroner på å sende 300 soldater til Washington.

25 000 soldater ble utplassert i Washington etter angrepet. Det har kostet dyrt.
25 000 soldater ble utplassert i Washington etter angrepet. Det har kostet dyrt. Foto: Erin Scott/REUTERS

– Det er en utrolig sum å bruke, legger politidirektøren til.

Utahs utgifter er derimot en dråpe i havet sammenliknet med hva andre har brukt. California sendte 1000 soldater til hovedstaden i forbindelse med Joe Bidens innsettelse. Det kostet delstaten 19 millioner dollar – drøyt 162 millioner kroner.

– Det er mye penger, selv etter California sin standard, for en uke med arbeid, sier H.D. Palmer, talsperson for Californias finansdepartement.

– Men det var nødvendig for å forsikre oss om å unngå den skaden som kunne ha skjedd, dersom vi hadde hatt demonstranter som ønsket gjøre skade på Kongressen, legger Palmer til.

Vil fortsette å stige

I Washington har politiet brukt nærmere 9 millioner dollar på å forsvare Kongressen i ukene etter stormingen. Politisjef Robert J Contee sier at den endelige regningen trolig vil bli langt høyere, og forventer at det vil ta flere år å etterforske og rettsforfølge opprørerne.

– Vi vil bli nødt til å betale svært høy pris for angrepet mot Kongressen, både menneskelig og økonomisk, sier Contee.

Tirsdag starter riksrettssaken mot Donald Trump, hvor republikaneren står tiltalt for sin rolle i opptøyene. Den avgåtte presidentens forsvarere insisterer på at Trump var i sin fulle rett da han stilte spørsmål ved valgresultatet.

Relatert