Vaksineringen i Norge er igang for fullt. Men i noen områder er det flere som har sagt nei da de fikk tilbud om vaksine.
Vaksineringen i Norge er igang for fullt. Men i noen områder er det flere som har sagt nei da de fikk tilbud om vaksine. Foto: NTB / Scanpix

Takker nei til vaksine: – Skuffende

Helsepersonell i hele landet har fått tilbud om koronavaksine. Én kommune skiller seg ut.

I tillegg til eldre og personer i risikogruppen, har også helsepersonell fått tilbud om vaksine mot covid-19 siden januar. En kommune hvor det foreløpig er flere helsepersonell som har takket nei til vaksine, er Enebakk.

I Enebakk har nær 25 prosent av alle helsepersonell som så langt har fått tilbud, takket nei til vaksinen.

Så langt har 69 personer takket ja til vaksine, 16 personer har sagt nei.

FHI fører ikke statistikk på hvor mange som takker nei til vaksine, men det er noe kommunene selv kan gjøre dersom de ønsker.

– Alt tyder på at vaksinen er trygg. Dette er svært skuffende, sier smittevernlege Lars-Erik Fikke i Enebakk kommune til TV 2.

Til sammenligning har fem prosent av alle eldre i kommunen som har fått tilbud om vaksinen, takket nei.

LETTSKREMT: Smittevernlege Lars-Erik Fikke i Enebakk kommune mener folk er lettskremte over negative vaksinenyheter, men sier at han forstår hvorfor.
LETTSKREMT: Smittevernlege Lars-Erik Fikke i Enebakk kommune mener folk er lettskremte over negative vaksinenyheter, men sier at han forstår hvorfor. Foto: Privat

Fikke vet ikke hvorfor så mange har takket nei til vaksinen, og at årsaker til hvorfor kun blir spekulasjoner.

Han er uansett klar i sin sak på om helsepersonell bør vaksinere seg.

– Som en tilhenger av forskning og vitenskap ser jeg få grunner til å ikke ta vaksinen, sier Fikke og fortsetter:

– Jeg kan i utgangspunktet forstå at de som ikke har stor helsefaglig kompetanse velger å takke nei. Når man har helsefaglig kompetanse, synes jeg det er skuffende, sier han.

Fikke sier prosentandelen som sier nei til vaksine kan endre seg etter hvert som flere får tilbud om den.

Skepsis

Vaksineskepsis blant helsepersonell var et tema i desember i fjor.

En undersøkelse som Norges sykepleierforbund gjennomførte blant sine medlemmer, viste at et knapt flertall ville takket ja til en koronavaksine dersom de fikk tilbud om en, skrev NRK den gang.

Siden den gang har det blitt mindre motstand blant sykepleierne.

NSF: 2. nestleder Kai Øyvind Brenden i Norsk Sykepleierforbund.
NSF: 2. nestleder Kai Øyvind Brenden i Norsk Sykepleierforbund. Foto: Marianne Otterdal Jensen / NSF

Samme undersøkelse ble gjennomført i januar, og da sa kun fem prosent at de ikke vil ta vaksinen, skriver Sykepleien.

Denne andelen som ikke ønsker å ta vaksine, handler blant annet om at de har allergier, er gravide eller planlegger å bli gravide, sier Kai Øivind Brenden, 2. nestleder i Norsk Sykepleierforbund til TV 2.

Han sier deres inntrykk er at sykepleiere generelt er åpne for å ta vaksinen.

Brenden sier at han ikke kan uttale seg om hvorfor så mange helsepersonell, som inkluderer flere yrkesgrupper enn sykepleiere, i Enebakk ikke ønsker å vaksinere seg.

– Vi synes at sykepleiere må ta ansvar og sende et tydelig signal ved å ta vaksinen for å beskytte pasienter og andre rundt seg, sier han.

Vet ikke hvorfor

Hovedtillitsvalgt Monica Holme Nordby for Norsk sykepleierforbund i Enebakk sier hun ikke kjenner til årsaken til at flere helsepersonell i kommunen har takket nei til vaksinen.

Men hun sier at hun vet om at noen helsepersonell i kommunen er gravide.

Nordby, som selv har fått første dose, sier at hun ikke kjenner til noen skeptikere. Hennes inntrykk er at det er mange helsepersonell i kommunen som venter på å få tilbud om vaksinen.

– Det er synd hvis det er helsepersonell som takker nei til vaksine uten at de har noen grunn. Helsepersonell bør gå i front i vaksineringen, sier hun til TV 2.

Vanskelig å fjerne tvil

Smittevernlegen i Enebakk kommune sier at det ser ut til at flere yngre enn eldre takker nei til vaksine, noe også en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet viser.

Han sier at årsakene til vaksineskepsis er sammensatt.

– Den eldste delen av befolkningen har nok større tillit til myndigheter og følger anbefalinger. Overraskende mange unge lytter mer på kollegaen på jobb eller usikre kilder i sosiale media enn på fagmiljøet, sier Fikke.

Medieoppslag om død og bivirkninger spiller nok også en rolle, tror han.

Han sier at selv om man forsøker å nyansere dette budskapet, er det vanskelig å fjerne tvil når tvilen først har kommet.

Tror på høy oppslutning

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet skriver i en epost til TV 2 at deres inntrykk etter dialog med kommunene er at de aller fleste takker ja til vaksine.

– Meningsmålingene våre i befolkningen tyder på at den viktigste grunnen til at folk vurderer å takke nei, er at de ikke vet nok om vaksinene og er redde for bivirkninger, sier han.

Aavitsland sier at FHI tror at oppslutningen om koronavaksinen vil bli høy, iallfall 80 – 90 prosent, blant dem som får tilbudet.

Relatert