Raser mot kutt i millionstøtte: – Fryktelig dårlig timing

Flere reagerer kraftig på at studenter i Oslo, som sitter mye alene og isolert under pandemien, nå får redusert sitt psykisk helse-tilbud.

Aldri før har så mange studenter benyttet Studentsamskipnaden i Oslos (SiO) psykiske helsetilbud. I 2020 ble det gjennomført rekordmange 22.000 konsultasjoner hos dem.

Men i år kutter Helse Sør-Øst en million kroner i deres støtte til SiO Helse.

Nå frykter SiO at opp mot 200 studenter kan miste tilbudet sitt.

SKRYTER AV FLERE TILTAK: Velferdstingsleder Idun Kløvstad sier myndighetene har gjort flere gode grep for studenter under pandemien, men mener kutt i psykisk helse for studenter er en dårlig idé. Foto: Rebekka Opsal
SKRYTER AV FLERE TILTAK: Velferdstingsleder Idun Kløvstad sier myndighetene har gjort flere gode grep for studenter under pandemien, men mener kutt i psykisk helse for studenter er en dårlig idé. Foto: Rebekka Opsal

– Fryktelig dårlig timing

– Studenter har det ganske jævlig, det må jeg være ærlig på.

Det sier lederen for studentorganisasjonen Velferdstinget i Oslo og Akershus, Idun Kløvstad.

Nesten et år har gått siden studenttilværelsen ble radikalt forandret.

— De sitter på en trang hybel, de sitter alene, de har forelesningene digitalt, de ser minimalt med andre. I tillegg var det flere som ikke dro hjem til jul, fordi de var redd for å ta med smitte hjem.

— I tillegg er det fryktelig utfordrende at studenter gjentatte ganger får veldig mye fokus med tanke på smitte. Statsministeren sto på nasjonal TV og ramset opp studenter som en del av grunnen til at smitten er så høy.

Sammenlagt blir dette ekstremt mentalt krevende, mener Kløvstad.

— Timingen på kuttet er fryktelig dårlig. Spesielt når helseministeren har gått ut og sagt at man ikke skal kutte i midler til psykisk helse.

Overraskende kutt

SiO Helse har gradvis blitt kuttet i støtte fra Helse Sør-Øst siden 2019. Før det gikk alle studenthelse-midlene deres til SiO. Nå fordeles støtten mellom flere studentsamskipnader i regionen.

OVERRASKET: SiO helse-direktør Trondsen var ikke klar over at de skulle kuttes en million i støtte i år. Foto: Nico Sollie
OVERRASKET: SiO helse-direktør Trondsen var ikke klar over at de skulle kuttes en million i støtte i år. Foto: Nico Sollie

Den samlede støtten til studenthelse har økt fra 10 til 15 millioner de siste årene, men pengene deles nå av flere. Med det resultat at SiO får mindre, selv om flere får mer.

— Vi har bygd opp kapasiteten vår og økt den med nesten 35 prosent de siste fire årene for å kunne ta unna etterspørselen, sier direktør i SiO-helse Trond Morten Trondsen.

— Samtidig opplever vi at Helse Sør-Øst har kuttet tilbudet eller støtten til oss med nesten tretti prosent.

I en e-post TV 2 har fått tilgang til diskuterer SiO og Helse Sør-Øst å gjøre kuttene gradvis over flere år. Derfor var årets kutt en brutal beskjed å få, sier SiO-direktøren.

— Dette er alvorlig. Kuttet utgjør cirka tusen konsultasjoner. Vi driver korttidsbehandling, det vil si at man får et sted mellom fem til ti konsultasjoner hos psykolog. Dette betyr at 100 til 200 studenter kanskje mister tilbudet sitt, sier Trondsen.

6-7 ukers ventetid

I 2018 ble helseminister Bent Høie (H) spurt om psykisk helsebevilgninger til studentsamskipnadene. I sitt svar henviste ministeren da til helsemyndighetenes oppdrag om at «etablerte tilskudd til psykiske helsetjenester for studenter skal opprettholdes minimum på dagens nivå».

– Dette har åpenbart ikke skjedd, ettersom vi er kuttet flere ganger, sier Trondsen.

Ventetiden for å få psykisk helsehjelp av SiO var i forrige uke på 6-7 uker. I tillegg understreker Trondsen at SiO psykisk helse er et lavterskeltilbud, og tilpasset studenttilværelsen og følgende problemstillinger.

– Helt bak mål

Også stortingspolitiker Tuva Moflag (Ap) reagerer på kuttet:

– Det er helt bak mål å kutte forebyggende tiltak innen psykisk helse når man står midt oppi en pandemi.

REAGERER: Stortingspolitiker Tuva Moflag (Ap) Foto: Vidar Ruud
REAGERER: Stortingspolitiker Tuva Moflag (Ap) Foto: Vidar Ruud

– Vi vet hvor ekstremt sårbare studenter er nå, og tall fra før pandemien viser at én av fem da opplevde ensomhet, noe som forsterkes nå som de fleste har digital undervisning, sier hun til TV 2.

Vil ikke stille til intervju

Helse Sør-Øst har blitt forelagt kritikken, men vil ikke stille til intervju med TV 2. Viseadministrerende direktør Jan Frich skriver følgende i en e-post:

«Helse Sør-Øst RHF har dialog med SiO og vil påpeke at den regionale tildelingen til studenthelse de siste to år er økt betraktelig. Samtidig er ordningen under omlegging slik at midlene nå fordeles til alle studentsamskipnadene i regionen og ikke bare til SiO».

Mer til flere

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en e-post at det er viktig at studenter får et godt helsetilbud. Også hun understreker at Helse Sør-Øst i 2019 trappet opp tilskuddet til studentsamskipnadenes psykiske helsetilbud.

– Samskipnaden får også tilskudd til sitt arbeid med psykisk helse gjennom tilskuddsordningen for studenters psykiske helse og rusmiddelbruk. Til denne ordningen er det satt av om lag 20 mill. kroner i 2021. 6,3 mill. kroner av disse går til tiltak i regi av Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, skriver Bjerke.

– Studenter kan også benytte seg av de ordinære tjenestene i kommuner og psykisk helsevern, på linje med alle andre.

Relatert