HALDEN: Det første tilfellet ble påvist i Halden.
HALDEN: Det første tilfellet ble påvist i Halden. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

Mutert virus påvist i flere kommuner – varsler strengere tiltak

Det er påvist nye tilfeller av mutert virus i flere Østfold-kommuner. De berørte kommunene ber regjeringen innføre lokale koronatiltak.

Folkehelseinstituttet melder at de har påvist den engelske virusvarianten hos en person fra Halden.

Vedkommende var deltaker på et ishockeyarrangement i Halden 23. januar.

– Det er nå bekreftet at den engelske varianten av koronaviruset er påvist i ishockeymiljøet i Halden, skriver kommunen i en pressemelding.

Totalt har 30 personer med tilknytning til ishockeymiljøet fått påvist koronasmitte. FHI undersøker nå flere prøver fra dette smitteutbruddet, og forventer at flere viser den samme virusvarianten.

Kriseledelsen i flere av de berørte kommunene har møter nå i kveld. De ber regjeringen beslutte en regional forskrift med koronatiltak.

KRISEMØTE: Søndag har de berørte kommunene holdt flere krisemøter med statsforvalteren, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.
KRISEMØTE: Søndag har de berørte kommunene holdt flere krisemøter med statsforvalteren, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Foto: Vidar Ruud

– Det var enighet i kriseledelsen om at vi ønsker at regjeringen beslutter en felles forskrift for Sarpsborg og andre rammede i vår region, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Det er ventet en avklaring om hvilke tiltak som vil bli gjeldende allerede søndag kveld eller mandag formiddag.

Varsler nye tiltak

Halden kommune vurderer nå strengere tiltak for å få kontroll på smitten.

– Det vil bli behov for å justere koronatiltakene i Halden som følge av denne utviklingen. Det vil Halden kommune jobbe med gjennom søndagen i samarbeid med FHI, sier kommunedirektør Roar Vevelstad.

Kommunen skal søndag ettermiddag møte FHI og Statsforvalteren for å avklare nivå og bredde på tiltakene som kommer.

– Det vil blant annet bli gjort vurderinger knyttet til skoler og barnehager, men også andre samfunnsområder, skriver kommunen i en pressemelding.

BEREDT: Regjeringen sier at det kan bli aktuelt med en lignende nedstigning som i Nordre Follo.
BEREDT: Regjeringen sier at det kan bli aktuelt med en lignende nedstigning som i Nordre Follo. Foto: Terje Pedersen / NTB

Helseminister Bent Høie sier at det kan bli aktuelt med en lignende nedstenging som i Norde Follo.

– Regjeringen er beredt til å ta beslutninger raskt hvis det er nødvendig og ønskelig å innføre tilsvarende tiltak som vi har hatt i forbindelse med utbruddet i Nordre Follo, sier Høie.

Flere kommuner berørt

Halden kommune er i tett kontakt med nabokommunene Sarpsborg og Fredrikstad som også er berørt av smitteutbruddet.

Ett tilfelle av mutert virus er påvist i Sarpsborg. Kommunen skriver på sine nettsider at minst 11 personer i Sarpsborg kan være smittet i dette utbruddet.

Det jobbes nå med utbredt smittesporing og testing.

– Det er ikke overraskende at det muterte britiske koronaviruset nå også er påvist i Sarpsborg. Nå jobber vi med å få en best mulig oversikt, sier virksomhetsleder helse i Sarpsborg kommune, Karianne Jenseg Bergman.

TESTSENTER: I Sarpsborg blir en rekke nærkontakter testet,
TESTSENTER: I Sarpsborg blir en rekke nærkontakter testet, Foto: Kristin Grønning / TV 2

Fredrikstad kommune er også berørt av utbruddet i ishockey-miljøet. 31. januar er det påvist ti nye smittetilfeller i Fredrikstad. Tre av tilfellene er knyttet til utbrudd i hockeyklubben Comet.

Tidligere er to andre tilfeller knyttet til utbruddet.

– Svært alvorlig utvikling

Halden kommune ser alvorlig på situasjonen og er bekymret for at flere i ishockey-miljøet kan være smittet.

– Fordi denne varianten smitter så lett, er det en svært alvorlig utvikling at det er avdekket mutert virus i Halden, sier kommuneoverlege Kjersti Gjørsund.

Det er en person på ishockey laget Comet Bredde som er smittet av den muterte virusvarianten. Prøvesvar fra Comet Elite er foreløpig ikke mottatt.

– Flere prøver vil fortløpende bli analysert på tilsvarende måte og det er ventet at flere av prøvene viser den engelske virusvarianten, skriver kommunen.

For å begrense smitte til eldre og sårbare er alle sykehjem stengt for besøk. I tillegg ber kommunen innbyggerne om å unngå kontakt med andre enn sine nærmeste.

Tre tilfeller i Moss

På sine nettsider opplyser kommunen at de lørdag kveld fikk bekreftet at tre koronasmittede i Moss i har blitt smittet av den muterte varianten av viruset i januar.

– Selv om vi skulle ønske vi slapp unna, så er det ikke uventet at det muterte koronaviruset nå også er bekreftet i Moss. Smittekobling til utbruddet i Nordre Follo er nettopp grunnen til vi mistenkte mutert virus og til at vi fortsatt har veldig strenge restriksjoner i Moss, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus.

Moss kommune opplyser at de jobber for å få bedre oversikt over eventuell spredning av det muterte viruset i Moss.

Over 180 tilfeller nasjonalt

Så langt er 183 tilfeller av den britiske mutasjonen påvist i Norge, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). Det er 20 flere enn fredag. Mutasjonen er påvist ved analyser av allerede positive koronaprøver.

Det er til sammen påvist 102 tilfeller i Viken og 41 i Oslo. Vestland og Rogaland har henholdsvis tolv og elleve bekreftede tilfeller hver. De øvrige er i Vestfold og Telemark (5), Agder (5), Troms og Finnmark (3), Nordland (2), Trøndelag (1) og Innlandet (1).

Fredag var 1.450 positive koronaprøver sjekket for det muterte viruset. I januar har 5,2 prosent av alle viruspåvisninger i landet blitt sekvensert.

Relatert