Biden lover å «gjenoppbygge» Nato

USAs president Joe Biden har lagt ut en video av sin telefonsamtale med Nato-sjef Jens Stoltenberg, der han sier han vil gjenoppbygge og reetablere alliansen.

Publiseringen av den velregisserte videoen er et uvanlig skritt, ettersom slike samtaler gjerne bare blir gjengitt i korte, offentlige referater.

– Jeg vil takke deg for din ledelse og ditt personlige diplomati gjennom de siste årene. Du har vært uvurderlig, sa den nyinnsatte presidenten.

Bidens forgjenger Donald Trump var Nato-skeptisk, og kalte alliansen utdatert i sin valgkamp i 2016.

Under et toppmøte i Brussel skal Trump ha vært svært nær å trekke USA ut av organisasjonen, og flere av hans tidligere forsvarsrådgivere advarte under valgkampen i 2020 om at han kunne gjennomføre en slik uttrekking dersom han ble gjenvalgt.

– Jeg vil gjenoppbygge og gjenetablere alliansene våre, og jeg vil begynne med Nato. Som du vet fra før, støtter jeg veldig sterkt vårt felles forsvar, basert på felles demokratiske verdier, sa Biden videre.

Stoltenberg har respondert på videoen i en egen Twitter-melding.

– Takk for en god samtale. Jeg setter pris på at du er opptatt av å gjenoppbygge allianser. Når Nord-Amerika og Europa står sammen i Nato, så kan vi sørge for sikkerhet og fred, skriver han.

Onsdag har Biden lagt ut en video av samtalen med Stoltenberg på Twitter.

Se den fulle videoen her:

Mer innhold fra TV 2